Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Χεζμπολάχ στη Χάιφα – Εκρήξεις και τραυματισμοί


Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ κλιμακώθηκε επικίνδυνα το βράδυ της Κυριακής 6 Οκτωβρίου 2024, όταν η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πολλαπλές ρουκέτες κατά της πόλης της Χάιφας. Οι επιθέσεις έθεσαν στο στόχαστρο στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στην πόλη, προκαλώντας ζημιές και τραυματίζοντας τουλάχιστον 10 άτομα. Σύμφωνα με τις ισραηλινές πηγές, οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή τους.

Η Χεζμπολάχ, η οποία στηρίζεται από το Ιράν, ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, αναφέροντας ότι στόχος ήταν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ ήταν η πρώτη φορά που επιτέθηκαν με ρουκέτες σε κατοικημένη περιοχή κοντά στη Χάιφα. Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, γνωστό ως “Iron Dome”, δεν κατάφερε να αναχαιτίσει όλες τις ρουκέτες.

Σε απάντηση, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εξαπέλυσαν τέσσερις αεροπορικές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού, μια περιοχή που αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ. Οι επιδρομές στοχεύουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων, κέντρα διοίκησης και άλλες στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ​.

Ο εν λόγω πόλεμος είναι μέρος μιας ευρύτερης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και των φιλοϊρανικών δυνάμεων, με τη Χεζμπολάχ να χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τις ισχυρότερες ρουκέτες τύπου Fadi, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς η σύγκρουση φαίνεται να επεκτείνεται και υπάρχει κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, το Ισραήλ ενισχύει τις χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο, με την παρουσία στρατευμάτων να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ συνεχίζονται οι εχθροπραξίες και τα αεροπορικά πλήγματα​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ