Τάρτα με αχλάδια και πλούσια καραμέλα


Η τάρτα με αχλάδια και καραμέλα είναι ένα απολαυστικό γλυκό που συνδυάζει τη φρεσκάδα των αχλαδιών με την πλούσια γεύση της καραμέλας. Ιδανική για τις κρύες μέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα, αυτή η τάρτα προσφέρει μια υπέροχη αντίθεση ανάμεσα στη γλυκύτητα και την ελαφριά οξύτητα των αχλαδιών. Το τραγανό φύλλο της τάρτας με την κρεμώδη υφή της καραμέλας κάνει αυτή τη συνταγή μοναδική και ιδανική για κάθε περίσταση.

Τάρτα με αχλάδια και πλούσια καραμέλα

Υλικά:

Για τη βάση:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο (σε κυβάκια)
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2-3 κ.σ. παγωμένο νερό

Για τη γέμιση:

  • 4 αχλάδια ώριμα (καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 βανίλια (ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας)

Οδηγίες:

  1. Ετοιμασία της ζύμης: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι το μείγμα να γίνει σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε το αυγό και λίγο λίγο το παγωμένο νερό, ζυμώνοντας ελαφρά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  2. Προετοιμασία της καραμέλας: Σε ένα τηγάνι, λιώνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Σιγά σιγά προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί η καραμέλα. Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει ελαφρά.
  3. Συναρμολόγηση της τάρτας: Απλώνουμε τη ζύμη σε μια ταρτιέρα και την τρυπάμε με ένα πιρούνι για να μη φουσκώσει. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα.
  4. Γέμισμα: Αφού βγάλουμε την τάρτα από τον φούρνο, στρώνουμε ομοιόμορφα τις φέτες των αχλαδιών πάνω στη βάση και ρίχνουμε από πάνω την καραμέλα.
  5. Ψήσιμο: Επιστρέφουμε την τάρτα στον φούρνο και την ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι τα αχλάδια να μαλακώσουν και η καραμέλα να έχει δέσει.
  6. Σερβίρισμα: Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε. Μπορείτε να τη συνοδεύσετε με μια μπάλα παγωτό βανίλιας για έξτρα απόλαυση!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ