Αν ψάχνετε για ένα εντυπωσιακό, αλλά ταυτόχρονα εύκολο πιάτο, το σουφλέ με τυριά είναι η ιδανική επιλογή. Με την αφράτη και ελαφριά υφή του, και τη γεύση από διάφορα τυριά, θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του φαγητού. Ιδανικό για κάθε γεύμα ή ως ορεκτικό σε ένα τραπέζι με φίλους.
Σουφλέ με τυριά
Υλικά:
- 200 γρ. τριμμένο τυρί γραβιέρα
- 100 γρ. τριμμένο τυρί γκούντα
- 100 γρ. τριμμένο παρμεζάνα
- 4 αυγά
- 50 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. αλεύρι
- 300 ml γάλα
- Αλάτι και πιπέρι
- Λίγο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα σουφλέ.
- Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να χρυσαφίσει. Προσθέτουμε το γάλα σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια λεία σάλτσα (μπεσαμέλ).
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους αυγών έναν έναν, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτουμε τα τυριά, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά.
- Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο μείγμα με απαλές κινήσεις.
- Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρυσαφί χρώμα.
Απολαύστε το σουφλέ ζεστό, αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο για την καλύτερη υφή και γεύση!
Συμβουλή: Μην ανοίγετε τον φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να αποφύγετε την «κατάρρευση» του σουφλέ.