Οξύνεται η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στα νότια σύνορα του Λιβάνου


Η σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων στα σύνορα του Λιβάνου κλιμακώνεται δραματικά, καθώς οι μάχες συνεχίζονται για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, με μεγάλες απώλειες και από τις δύο πλευρές. Ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν τον θάνατο οκτώ στρατιωτών, ενώ η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι κατέστρεψε τρία άρματα μάχης και απώθησε ισραηλινή προέλαση στην πόλη Αντάισα.

Την ίδια στιγμή, το νότιο τμήμα της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, δέχτηκε έντονους βομβαρδισμούς, οι οποίοι κατέστρεψαν ολόκληρα κτίρια και σκότωσαν τουλάχιστον έξι άτομα. Οι εκρήξεις αντηχούσαν σε όλη την πρωτεύουσα, με τις λιβανικές αρχές να αναφέρουν ότι πάνω από 1.900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των εχθροπραξιών το 2023​.

Παράλληλα, το Ιράν, υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, προειδοποίησε για περαιτέρω κλιμάκωση αν το Ισραήλ συνεχίσει τις επιθέσεις, εντείνοντας τις ανησυχίες για επέκταση της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξή του στη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς, δηλώνοντας ότι οι οργανώσεις αυτές θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στο Ισραήλ​.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσουν τη Χεζμπολάχ, έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές, στοχεύοντας υποδομές της οργάνωσης και προκαλώντας τον εκτοπισμό χιλιάδων αμάχων. Οι βομβαρδισμοί έχουν επηρεάσει κυρίως τα νότια προάστια της Βηρυτού και περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Συρία, δημιουργώντας κύματα προσφύγων​.

Με τον κίνδυνο γενίκευσης της σύγκρουσης, η διεθνής κοινότητα εκφράζει ανησυχίες και καλεί σε αποκλιμάκωση, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από το Ισραήλ να μην πλήξει ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, παρά τις προκλήσεις​.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ