Νέα Δημοκρατία: 5Ο χρόνια από την ίδρυση του κόμματος


Στις 4 Οκτωβρίου 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), ένα κόμμα που θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή. Η ίδρυση της ΝΔ πραγματοποιήθηκε μόλις λίγους μήνες μετά την πτώση της Χούντας, κατά την επιστροφή του Καραμανλή στην Ελλάδα, με στόχο την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την σταθεροποίηση της χώρας σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις​.

Ιδρυτική διακήρυξη και ιδεολογία

Η Νέα Δημοκρατία διαμορφώθηκε ως ένα κόμμα που συνδύαζε τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό και την προσήλωση στις δημοκρατικές αξίες. Η διακήρυξη του κόμματος τόνιζε τη σημασία της ελεύθερης οικονομίας με κοινωνική δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας πως η οικονομική ανάπτυξη δεν πρέπει να έρχεται σε βάρος των ευρύτερων λαϊκών τάξεων. Ο Καραμανλής επεδίωξε επίσης την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), κάτι που κατάφερε το 1981​.

Νέα Δημοκρατία: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 50χρονης ιστορίας του κόμματος

Η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), που ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, συμπληρώνει 50 χρόνια πολιτικής παρουσίας στην Ελλάδα. Με 10 ηγέτες στην ηγεσία της και μια πορεία γεμάτη επιτυχίες, προκλήσεις και μεταρρυθμίσεις, το κόμμα αυτό έχει επηρεάσει καθοριστικά την εξέλιξη της χώρας. Ακολουθούν οι πιο σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της.

Ίδρυση και Πρώτη Εκλογική Νίκη (1974)

Λίγο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη ΝΔ, με κύριο στόχο την εδραίωση ενός δημοκρατικού κράτους και την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Στις πρώτες εκλογές του 1974, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει με συντριπτική πλειοψηφία 54,37% και εκλέγει 220 βουλευτές.

Κατάργηση της μοναρχίας και νέο Σύνταγμα (1974-1975)

Μέσα σε λίγους μήνες από την ίδρυσή της, η ΝΔ προχωρά σε σημαντικές αλλαγές. Στις 8 Δεκεμβρίου 1974, διενεργείται δημοψήφισμα με το οποίο καταργείται η βασιλεία και εγκαθιδρύεται η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Το 1975, η ΝΔ περνά τη συνταγματική αναθεώρηση, καθιερώνοντας το νέο καταστατικό χάρτη της Ελλάδας​.

Ένταξη στην ΕΟΚ (1981)

Το 1981, υπό την ηγεσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η Ελλάδα εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), επισφραγίζοντας μία από τις μεγαλύτερες στρατηγικές επιτυχίες της ΝΔ. Αυτή η κίνηση ενίσχυσε την οικονομική και πολιτική σταθερότητα της χώρας και την καθιέρωσε ως μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας​.

Αλλαγές στην Ηγεσία (1980-1990)

Το 1980, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραδίδοντας την ηγεσία της ΝΔ στον Γεώργιο Ράλλη. Μετά την ήττα στις εκλογές του 1981, η ΝΔ περνά σε νέα φάση, με εσωκομματικές αλλαγές. Το 1984, ο Ευάγγελος Αβέρωφ παραχωρεί την ηγεσία στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος ηγείται του κόμματος μέχρι το 1993.

Κυβέρνηση Μητσοτάκη (1990-1993)

Στις εκλογές του 1990, η ΝΔ επιστρέφει στην εξουσία με αυτοδύναμη κυβέρνηση υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το κόμμα προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της οικονομίας, ωστόσο η κυβέρνηση κατέρρευσε το 1993, λόγω πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Κυβέρνηση Καραμανλή (2004-2009)

Ο Κώστας Καραμανλής, ανιψιός του ιδρυτή, αναλαμβάνει την ηγεσία της ΝΔ το 1997 και οδηγεί το κόμμα σε νίκη στις εκλογές του 2004, σχηματίζοντας κυβέρνηση. Κατά την περίοδο αυτή, η Ελλάδα φιλοξενεί με επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και προωθούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 επηρέασε αρνητικά την εικόνα της κυβέρνησης, οδηγώντας σε ήττα στις εκλογές του 2009.

Η ηγεσία Σαμαρά (2012)

Μετά την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή, ο Αντώνης Σαμαράς αναλαμβάνει την ηγεσία του κόμματος και το 2012 σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση Σαμαρά προχώρησε σε αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία ωστόσο προκάλεσαν αντιδράσεις και οδήγησαν στην ήττα της ΝΔ το 2015​.

Επιστροφή με Κυριάκο Μητσοτάκη (2019 -Σήμερα)

Το 2016, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέγεται Πρόεδρος της ΝΔ, και στις εκλογές του 2019 οδηγεί το κόμμα σε νίκη με ποσοστό 39,9%. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εστιάζει σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ψηφιοποίησης, της υγειονομικής περίθαλψης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

 

Σήμερα, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και την οικονομική ανάκαμψη. Το κόμμα συμπληρώνει 50 χρόνια, θέτοντας νέες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η βελτίωση των κοινωνικών δομών και η διατήρηση της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας.



 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ