Κιμ Γιονγκ Ουν: H Βόρεια Κορέα θα χρησιμοποιήσει «χωρίς δισταγμό» πυρηνικά όπλα


Η Βόρεια Κορέα θα χρησιμοποιήσει «χωρίς δισταγμό» τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει αν υποστεί επίθεση από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, δήλωσε ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν αυτή την εβδομάδα .

Η Πιονγκγιάνγκ «θα χρησιμοποιήσει χωρίς δισταγμό όλα τα μέσα στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών όπλων», αν «ο εχθρός» της επιτεθεί, τόνισε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας την Τετάρτη, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, με φόντο τη συνεχιζόμενη ένταση με τη Σεούλ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Κιμ αναφερόταν στη συμμαχία της Σεούλ και της Ουάσιγκτον.

Η Νότια Κορέα δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα και βασίζεται στην αποτρεπτική ισχύ του βασικού συμμάχου της, των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν έγιναν αφού η Νότια Κορέα γιόρτασε —την Τρίτη— την ημέρα των ενόπλων δυνάμεων.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γέολ διεμήνυσε σε εορταστική εκδήλωση πως ο Κιμ θα διακινδύνευε το «τέλος του καθεστώτος του» σε περίπτωση χρήσης πυρηνικού όπλου. Απείλησε πως θα υπάρξει «αποφασιστική και συντριπτική αντίδραση» του στρατού του και της συμμαχίας Σεούλ-Ουάσιγκτον.

Να σημειωθεί πως στη Νότια Κορέα σταθμεύουν δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Αντιδρώντας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε τον Γιουν «μαριονέτα» και «ανώμαλο», σύμφωνα με το KCNA.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η Βόρεια Κορέα δημοσιοποίησε, για πρώτη φορά, οπτικό υλικό των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου της, ενώ ο Κιμ κάλεσε, για ακόμη μια φορά, να αναπτυχθεί περαιτέρω το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του.

Οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη διέρχονται μια από τις πιο τεταμένες περιόδους των τελευταίων ετών. Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου πως αναπτύσσει 250 εκτοξευτήρες πυραύλων στα σύνορα με τη Νότια Κορέα.

Ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953) τερματίστηκε με απλή εκεχειρία, δεν υπογράφτηκε ποτέ συμφωνία ειρήνης. Από τεχνική άποψη, τα δυο κράτη παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ