Μοσχάρι με μελιτζάνες και τυριά


Το μοσχάρι με μελιτζάνες και τυριά είναι μια πλούσια και γευστική συνταγή που συνδυάζει τις μεσογειακές γεύσεις της ντομάτας και της μελιτζάνας με την πλούσια υφή του μοσχαρίσιου κρέατος. Το λιωμένο τυρί που προστίθεται στο τέλος προσδίδει κρεμώδη αίσθηση και ενισχύει τη γεύση αυτού του παραδοσιακού ελληνικού φαγητού.

Μοσχάρι με μελιτζάνες και τυριά

Υλικά:

  • 1 κιλό μοσχάρι (χτένι ή ελιά), κομμένο σε κομμάτια
  • 2 μεγάλες μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 500 γρ. ντομάτες τριμμένες (ή 1 κονσέρβα ντοματάκια)
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 150 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, τριμμένο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Φρέσκο μαϊντανό για γαρνιτούρα

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία του μοσχαριού: Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε το κρέας και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σοτάρισμα λαχανικών: Στο ίδιο λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε καλά.
  3. Σιγανό βράσιμο: Επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τη δάφνη, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1,5-2 ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  4. Ψήσιμο μελιτζάνας: Παράλληλα, αλατίζουμε τις φέτες μελιτζάνας και τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους. Τις σκουπίζουμε, τις λαδώνουμε ελαφρά και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να ροδίσουν.
  5. Σύνθεση και ψήσιμο: Όταν το μοσχάρι είναι έτοιμο, προσθέτουμε τις ψημένες μελιτζάνες και ανακατεύουμε προσεκτικά. Πασπαλίζουμε με τη φέτα και το τριμμένο κεφαλοτύρι.
  6. Τελικό ψήσιμο: Μεταφέρουμε την κατσαρόλα στον φούρνο και ψήνουμε στους 180°C για 15 λεπτά, μέχρι να λιώσουν και να ροδίσουν τα τυριά.
  7. Σερβίρισμα: Γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό και σερβίρουμε ζεστό.

Το αποτέλεσμα είναι ένα αρωματικό και απολαυστικό πιάτο, ιδανικό για οικογενειακό τραπέζι.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ