ΚΥΣΕΑ: Η φωτιά στη Μέση Ανατολή θέτει σε κόκκινο συναγερμό την Αθήνα


Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή, την ώρα, που ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου στην περιοχή, είναι κάτι παραπάνω από εφιάλτης – Τι εξετάζουν τα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών και η ΕΥΠ

Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε χθες υπό τον πρωθυπουργό προκειμένου να βάλει στο μικροσκόπιο τις ασκήσεις που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που χρειαστεί και ζητηθεί συνδρομή εκκένωσης πολιτών είτε στον Λίβανο είτε σε κάποιες περιοχές του Ισραήλ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, «κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Αξιολογήθηκε η κατάσταση ασφαλείας, ενώ συζητήθηκε το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από τον Λίβανο. Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα στηρίζει τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια και επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση. Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, εντείνουν ελέγχους και συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών».

Κύριο μέλημα η ανάλυση των πληροφοριών

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου, υπήρξε ενημέρωση από διπλωματικές πηγές και την ΕΥΠ για την τρέχουσα κατάσταση, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών, παρότι έως τώρα δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος, όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές, υπενθυμίζοντας, όμως, ότι η κυβέρνηση, λόγω της γεωπολιτικής θέσης της χώρας, καλείται να βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Επί ποδός βρίσκονται και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, με τους αρμόδιους υπουργούς να καταστρώνουν ήδη σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων. Σε σύσκεψη στο Πεντάγωνο, που συγκάλεσε ο Νίκος Δένδιας, με την συμμετοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη και του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη τέθηκαν επί τάπητος όλες οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και καταρτίσθηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια για την συνδρομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών από την περιοχή.

Αποφασίσθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C- 130 και να τεθούν σε ετοιμότητα Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων Μονάδες Επιφανείας με δυνατότητα μεταφοράς πολιτών. Ήδη, βρίσκεται σε ετοιμότητα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για τη διεξαγωγή επιχείρησης απεγκλωβισμού Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο, μετά από αίτημα της Λευκωσίας.

Σε… αναμμένα κάρβουνα και το ΥΠΕΞ

Την ίδια ώρα, με εντολή του Γιώργου Γεραπετρίτη, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να παρασχεθεί συνδρομή προς Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το Λίβανο. Στη διάθεση όσων βρίσκονται στις επίμαχες περιοχές βρίσκονται το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βηρυτό, στο οποίο λειτουργούν τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, όπως τηλεφωνικές γραμμές έχουν τεθεί σε λειτουργία και στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα.

Η Αθήνα έχει καταδικάσει από την πρώτη στιγμή την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, μιλώντας για μια πολύ σοβαρή κίνηση κλιμάκωσης και εκφράζοντας την θέση της στο πλευρό του λαού του Ισραήλ που έχει ένα αυτονόητο δικαίωμα να ζει με ασφάλεια, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Παύλος Μαρινάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει μια ισόρροπη εξωτερική πολιτική και ο στόχος των ενεργειών της κυβέρνησης είναι η αποκλιμάκωση.

Κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι οι αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα και για θέματα ασφαλείας, αν και η Ελλάδα παραμένει πιο ασφαλής χώρα σε σχέση με πολλές άλλες. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες είναι σε πολύ μεγαλύτερη επαγρύπνηση σε τέτοιες περιόδους, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαβεβαιώνοντας ότι τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας τηρούνται και για τα ελληνικά πλοία, που πλέουν στην περιοχή που δρουν οι Χούθι.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση έως τώρα δεν έχει ζητηθεί συνδρομή ή διευκολύνσεις από χώρες συμμάχους, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή της για αποκλιμάκωση και προστασία των αμάχων. Κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν, μάλιστα, ότι η στάση της χώρας στο μεσανατολικό αποτελεί μία ακόμη διαφορά με την Τουρκία, κυρίως σε ό,τι αφορά στο ρόλο της Χαμάς. «Εμείς έχουμε σταθερούς συμμάχους, από εκεί και πέρα όμως όλες οι επαφές, όλες οι συναντήσεις, όλες οι κινήσεις είτε του Έλληνα Πρωθυπουργού είτε του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κατευθύνονται προς τον στόχο της αποκλιμάκωσης και της προστασίας όσο το δυνατόν περισσότερο των αμάχων σε όλες τις πλευρές» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας το στίγμα της Αθήνας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ