Να γυρίσεις στον πρώην ή να προχωρήσεις; Οι παράγοντες που πρέπει να σκεφτείς


Η επανασύνδεση με έναν/μία πρώην σύντροφο είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει πολλούς, καθώς η απόφαση αυτή φέρνει μαζί της συναισθηματική ένταση και αβεβαιότητα.

Της: Έπης Τρίμη

Πριν καταλήξεις αν πρέπει να προχωρήσεις σε μια δεύτερη ευκαιρία ή να προχωρήσεις μπροστά, είναι σημαντικό να ζυγίσεις προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά.

Πότε αξίζει πραγματικά να δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία

  1. Ωριμότητα και καλύτερη επικοινωνία: Αν εσύ και ο/η πρώην σου έχετε εξελιχθεί και ωριμάσει, και η επικοινωνία σας έχει βελτιωθεί, τότε μπορεί να υπάρχει ελπίδα για μια πιο υγιή σχέση. Το να έχετε δουλέψει με τον εαυτό σας και να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της σχέσης δείχνει ότι μπορεί να είστε πιο ώριμοι να αποφύγετε τα λάθη του παρελθόντος. Είναι όμως αυτό πάντα εφικτό;
  2. Κοινή πορεία και στόχοι: Ένα ισχυρό σημάδι ότι μια δεύτερη ευκαιρία μπορεί να πετύχει είναι η ύπαρξη κοινών στόχων και οραμάτων για το μέλλον. Εάν συμφωνείτε πλέον στους βασικούς στόχους της ζωής, μπορεί να υπάρχει η βάση για να χτίσετε κάτι ουσιαστικό​ που να αξίζει να παλέψετε.
  3. Αγάπη και εκτίμηση: Αν η αγάπη και η εκτίμηση μεταξύ σας παραμένουν, και δεν έχετε χάσει τον σεβασμό ο ένας για τον άλλον, τότε ίσως αξίζει να προσπαθήσετε ξανά. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι μπορείτε να κάνετε αμοιβαίες υποχωρήσεις χωρίς να αισθάνεστε καταπίεση.

Πότε να προχωρήσεις χωρίς δισταγμό

  1. Μη ευθυγραμμισμένες προτεραιότητες: Αν οι στόχοι και οι αξίες σας εξακολουθούν να διαφέρουν θεμελιωδώς, η σχέση θα αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις με το παρελθόν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συνεχή τριβή και ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση​ σβήνοντας οριστικά και αμετάκλητα κάθε ωραία ανάμνηση.
  2. Συναισθηματική ασφάλεια ή μοναξιά;: Αν η επιθυμία σου να επιστρέψεις βασίζεται στον φόβο της μοναξιάς και όχι στην πραγματική αγάπη για το άλλο άτομο, είναι πιθανό να επαναλαμβάνεις τα ίδια λάθη. Το να αισθάνεσαι άβολα με τη μοναξιά δεν είναι λόγος για να ξαναμπείς σε μια σχέση που δεν σε ικανοποιεί​.
  3. Εξιδανίκευση του παρελθόντος: Συχνά, η νοσταλγία και η εξιδανίκευση των αναμνήσεων μπορούν να δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα της σχέσης. Αν σκέφτεσαι περισσότερο το παρελθόν παρά το παρόν του ατόμου, είναι πιθανό να βασίζεσαι σε μια εξιδανικευμένη εκδοχή του​.

Να θυμάσαι πάντα πως η απόφαση να δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση ή να προχωρήσεις μπροστά είναι καθαρά προσωπική και πρέπει να βασιστεί στην ειλικρινή αυτογνωσία και στις αλλαγές που έχουν γίνει από τότε που χωρίσατε. Ό,τι κι αν επιλέξεις, να θυμάσαι ότι η αυτοπεποίθηση και η ελευθερία να είσαι καλά με τον εαυτό σου είναι βασικά συστατικά για μια υγιή σχέση, είτε με τον/την πρώην σου, είτε με κάποιον νέο/α​ σύντροφο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ