Πειραγμένο παστίτσιο με σπανάκι, κιμά και πλούσια μπεσαμέλ


Το παστίτσιο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, γνωστό για την πλούσια γεύση του, την κρεμώδη μπεσαμέλ και τη συνδυαστική υφή ζυμαρικών και κιμά. Η παραλλαγή που σας προτείνω σήμερα προσθέτει μια σύγχρονη πινελιά με τη χρήση λαχανικών, όπως το σπανάκι, που εμπλουτίζει το πιάτο τόσο σε γεύση όσο και σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό το παστίτσιο με σπανάκι και κλασικό κιμά είναι μια ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν το αγαπημένο τους φαγητό με μια δόση φρεσκάδας και υγιεινών στοιχείων.

Υλικά:

Για τον κιμά:

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 400 γρ. ντομάτα τριμμένη (ή κονκασέ)
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 500 γρ. σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο

Για τη μπεσαμέλ:

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • Μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι

Για τα ζυμαρικά:

  • 500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
  • 2 αυγά (προαιρετικά)
  • 100 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία κιμά: Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε τον πελτέ, την τριμμένη ντομάτα, το φύλλο δάφνης, αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη. Αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για 30-40 λεπτά. Λίγο πριν τελειώσει, προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί.
  2. Προετοιμασία ζυμαρικών: Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τα αυγά (προαιρετικά) και την τριμμένη κεφαλογραβιέρα, και ανακατεύουμε.
  3. Μπεσαμέλ*: Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά για να μην σβολιάσει. Σταδιακά ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά, την παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
  4. Συναρμολόγηση: Σε ένα βουτυρωμένο ταψί, στρώνουμε τα μισά ζυμαρικά, από πάνω τον κιμά με το σπανάκι, και τέλος τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Ρίχνουμε από πάνω τη μπεσαμέλ και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
  5. Σερβίρισμα: Αφήνουμε το παστίτσιο να κρυώσει για 15-20 λεπτά πριν το κόψουμε για να σταθεί καλά.

Tip για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ

Για να μην σβολιάζει η μπεσαμέλ, υπάρχουν μερικά σημαντικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις:

  1. Ανακάτεμα συνεχώς: Όταν προσθέτεις το αλεύρι στο βούτυρο, πρέπει να ανακατεύεις συνεχώς σε χαμηλή ή μεσαία φωτιά, ώστε να μαγειρευτεί το αλεύρι χωρίς να καεί.
  2. Προσθήκη γάλακτος σταδιακά: Στη συνέχεια πρόσθεσε το γάλα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ξεκίνα με μικρή ποσότητα και μόλις απορροφηθεί και αρχίσει να γίνεται κρέμα, πρόσθεσε την επόμενη δόση.
  3. Συνεχές ανακάτεμα με σύρμα: Το πιο σημαντικό εργαλείο είναι το σύρμα χειρός (φουέ). Το ανακάτεμα με σύρμα βοηθά να διαλυθεί το αλεύρι ομοιόμορφα στο γάλα, αποτρέποντας τους σβόλους.
  4. Ζεστό γάλα: Αν το γάλα είναι ελαφρώς ζεστό (όχι κρύο), βοηθά να ενσωματωθεί πιο εύκολα, αποτρέποντας τη δημιουργία σβόλων.
  5. Χαμηλή φωτιά: Βεβαιώσου ότι η φωτιά είναι χαμηλή κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της μπεσαμέλ. Το ξαφνικό βράσιμο μπορεί να δημιουργήσει σβόλους.

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, θα εξασφαλίσεις μια λεία και κρεμώδη μπεσαμέλ!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ