Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους – Δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή [εικόνες & βίντεο]


Το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου 2024, το Ιράν εξαπέλυσε σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, πυροδοτώντας μια νέα, σοβαρή κλιμάκωση στη διαμάχη της Μέσης Ανατολής.

Η επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δύο κύματα, ήταν απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από τις ισραηλινές δυνάμεις, καθώς και σε άλλες επιθέσεις κατά ιρανικών συμμάχων στην περιοχή.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, με τη βοήθεια αμερικανικών δυνάμεων, κατάφεραν να αναχαιτίσουν το μεγαλύτερο μέρος των πυραύλων, όμως ορισμένοι κατάφεραν να πλήξουν στόχους στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ, προκαλώντας ζημιές και τραυματίζοντας δύο άτομα. Στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, ένας Παλαιστίνιος άνδρας έχασε τη ζωή του από θραύσματα πυραύλου.

Η επίθεση του Ιράν θεωρείται ως η πιο ισχυρή απευθείας ενέργεια της Τεχεράνης εναντίον του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, με το Σώμα των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης να προειδοποιεί πως αν το Ισραήλ απαντήσει, η Τεχεράνη θα προβεί σε ακόμη πιο καταστροφικά αντίποινα. Παράλληλα, η Χεζμπολάχ και η Χαμάς εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ιρανική επίθεση​.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε άμεση απάντηση, δηλώνοντας ότι το Ιράν «έκανε ένα μεγάλο λάθος» και ότι «θα πληρώσει γι’ αυτό». Οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχει καταδικάσει την επίθεση, με την Ουάσινγκτον να ενισχύει την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή για να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση​.

Οι Φρουροί της Επανάστασης αμέσως μετά την έναρξη της επίθεσης προειδοποίησαν ότι εάν προχωρήσει το Ισραήλ σε αντίποινα θα του επιτεθούν εκ νέου. Τόνισαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις είναι σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.

Μάλιστα, εκτάκτως συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η εν λόγω επίθεση έρχεται σε μια περίοδο που η ένταση στην περιοχή είναι ήδη υψηλή, μετά από μήνες συγκρούσεων στο Λίβανο και στη Γάζα, με εκατοντάδες θύματα και μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών.








Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ