Διεθνείς αγορές: Περιορίστηκε η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου


Η τιμή του μπρεντ, η οποία είχε αυξηθεί πάνω από 5% μετά την έναρξη της ιρανικής επίθεσης, σημείωνε λίγο πριν τις 22.00 άνοδο 2,5% στα 73,5 δολάρια το βαρέλι

Περιορίστηκε η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, καθώς οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν ότι δεν θα υπάρξουν νέες επιθέσεις ιρανικών πυραύλων κατά του Ισραήλ αντίστοιχα με ό,τι είχε συμβεί σε προηγούμενη αντίστοιχη επίθεση της Τεχεράνης φέτος.

Η τιμή του μπρεντ, η οποία είχε αυξηθεί πάνω από 5% μετά την έναρξη της ιρανικής επίθεσης, σημείωνε άνοδο 2,5% στα 73,5 δολάρια το βαρέλι, περιορίζοντας στο μισό τα κέρδη.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής έφεραν απώλειες στη Wall Street. Η πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ είχε άμεση επίπτωση αλλά κοντά στο τέλος της συνεδρίασης οι πιέσεις στους δείκτες είχαν περιοριστεί, με τον Nasdaq να παραμένει ο μεγαλύτερος χαμένος της πρώτης ημέρας του Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,41% στις 42.156 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,93% και τις 5.708 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε σε ποσοστό 1,53% φτάνοντας τις 17.910 μονάδες.

Αντιστοίχως, στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις έχασαν έδαφος με την απόδοση του 10ετούς να πέφτει στο 3,741% και του 2ετούς να προσγειώνεται στο 3,617%.

O δε, λεγόμενος δείκτης φόβου VIX ανέβηκε στις 19 μονάδες, ήτοι μια ανάσα από το όριο των 20 μονάδων που αποτελεί «καμπανάκι» για τους traders.

«Ο φόβος της μόλυνσης λειτουργεί ήδη αποσταθεροποιητικά. Πέρα από τον αντίκτυπο στις ανθρώπινες ζωές, οι αγορές πλήττονται άμεσα όταν υπάρχουν δυνάμεις που σχεδόν υπόσχονται κάποιο βαθμό αποσταθεροποίησης» εξήγησε χαρακτηριστικά στο CNBC, ο Κιθ Μπιουκάναν της Globalt Investments.

Wall Street: Απώλειες σε όλους τους δείκτες από την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ
AP Photo

Σε μίνι ράλι επιδόθηκαν οι μετοχές των αμυντικών βιομηχανιών των ΗΠΑ, κάποιες από τις οποίες άγγιξαν και νέα ιστορικά υψηλά. Έτσι, Lockheed Martin και RTX (ήτοι η πρώην Raytheon) έφτασαν σε νέα ρεκόρ, ενώ ισχυρά κέρδη κατέγραψαν επίσης η L3Harris και η Northrop Grumman.

Αμέσως μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν ράλι, ωθώντας το μαύρο χρυσό στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν ενός έτους.

Το West Texas Intermediate διαπραγματευτόταν λίγο κάτω από τα 72 δολάρια το βαρέλι. Το Brent, η διεθνής τιμή αναφοράς, ανέβηκε επίσης κατά περίπου 5% για να κυμανθεί σταθερά πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες, αφού το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαίες επιδρομές στο νότιο Λίβανο με στόχο την υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Μια ανησυχία σχετικά με την άνοδο της αγοράς αργού είναι ο αντίκτυπος που θα μπορούσε να έχει στον πληθωρισμό, καθώς οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας μακροπρόθεσμα μπορεί να αυξήσουν το κόστος των εισροών για αγαθά και υπηρεσίες. Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε περισσότερες αυξήσεις τιμών σε γενικές γραμμές, συμπεριλαμβανομένων των μη ενεργειακών κατηγοριών.

Ο Τζέιμς Ράιλι, ανώτερος οικονομολόγος των αγορών στην Capital Economics, επεσήμανε πως «πολλά παραμένουν αβέβαια» ως απάντηση στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Υποστήριξε ότι ένα βασικό ζήτημα θα είναι το «μέγεθος της επίθεσης και εάν προκαλεί σημαντική ζημιά, ιδιαίτερα σε περιοχές αμάχων. Μια μεγάλη κλιμάκωση από το Ιράν κινδυνεύει να εμπλέξει τις ΗΠΑ στον πόλεμο, τον οποίο η Τεχεράνη θα επιδιώξει πιθανότατα να αποφύγει».

«Σε κάθε περίπτωση, ο αντίκτυπος στις τιμές του πετρελαίου θα παραμείνει ο βασικός δίαυλος μετάδοσης στην παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε ο Ράιλι, σημειώνοντας ότι το Ιράν αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Ο ανώτερος οικονομολόγος των αγορών στην Capital Economics σημείωσε πως συνήθως μια αύξηση 5% στις τιμές του πετρελαίου προσθέτει περίπου 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στον συνολικό πληθωρισμό σε προηγμένες οικονομίες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι θα χρειαζόταν μια πολύ μεγαλύτερη (και διαρκής) αύξηση των τιμών του πετρελαίου για να έχει αντίκτυπο στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας», κατέληξε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ