Μητσοτάκης: Το 2025 η χώρα μας θα διαθέτει κτηματολόγιο


Το νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και το Ελληνικό κτηματολόγιο εισάγεται σήμερα (01/10) στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου τοποθετήθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, ένα έργο που η Ελλάδα επιδιώκει να ολοκληρώσει για περισσότερο από έναν αιώνα. Ο ίδιος ανέφερε ότι το 2025 η χώρα θα διαθέτει επιτέλους έναν πλήρη χάρτη που θα αποτυπώνει με ακρίβεια τη δημόσια και ιδιωτική ακίνητη περιουσία. Αυτή η καθοριστική μεταρρύθμιση θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και στο περιβάλλον και την κοινωνία συνολικά.

Η δημιουργία του Κτηματολογίου θα επιτρέψει την οριοθέτηση δασών, ακτογραμμών και άλλων σημαντικών περιοχών, ενώ θα ξεκαθαριστεί το τι ανήκει στο δημόσιο και τι στους πολίτες. Αυτό θα επιφέρει διαφάνεια στις συναλλαγές και θα περιορίσει τα φαινόμενα αυθαιρεσίας, που για χρόνια ταλαιπωρούν τη χώρα. Ο Μητσοτάκης τόνισε ότι το έργο αυτό θα διευκολύνει τις επενδύσεις και θα συμβάλει στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας, ενώ θα βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι το Κτηματολόγιο δεν αφορά μόνο την καταγραφή ακινήτων, αλλά αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη χωροταξία, την πολεοδομία και την προστασία του περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση, μέσω αυτού του ψηφιακού χάρτη ακριβείας, θα ενισχύσει την οργάνωση των όρων δόμησης, προσφέροντας σαφή εικόνα για το πού μπορεί να αναπτυχθεί κτιριακή δραστηριότητα, προάγοντας έτσι τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Επιπλέον, η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, για την ταχύτερη επεξεργασία αιτήσεων και συμβολαίων, θα επιταχύνει τις διαδικασίες και θα μειώσει τη γραφειοκρατία, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.

Με αυτή τη μακροχρόνια εκκρεμότητα να οδεύει προς την ολοκλήρωσή της, η Ελλάδα αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τη γη και τα ακίνητα, επιλύοντας ζητήματα δεκαετιών και προωθώντας μια πιο σύγχρονη, διαφανή και ευέλικτη οικονομία.

Θυμίζουμε ότι χθες (30/09) ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του σχεδίου νόμου στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με την ανακοίνωση νομοτεχνικών βελτιώσεων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ