Κλυδωνισμοί στη Γερμανία για τη συμφωνία απέλασης Κούρδων στην Τουρκία


Η γερμανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη διαδικασία απέλασης απορριφθέντων αιτούντων άσυλο προς την Τουρκία, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις, ιδίως από πολιτικούς και οργανώσεις για τα δικαιώματα των Κούρδων. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, περίπου 13.500 Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι έχουν δει τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου ποσοστού Κούρδων, βρίσκονται αντιμέτωποι με την απέλαση. Ορισμένοι ήδη έχουν επιστραφεί στην Τουρκία, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που έγινε μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του προέδρου Ερντογάν.

Αν και η γερμανική κυβέρνηση υπεραμύνεται της συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι θα βοηθήσει στη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης, η τουρκική πλευρά έχει αρνηθεί επισήμως την ύπαρξη τέτοιου είδους συμφωνίας, γεγονός που περιπλέκει το ζήτημα. Παράλληλα, η κοινωνία των Κούρδων στη Γερμανία και άλλες οργανώσεις, όπως η Civaka Azad, έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους, καταγγέλλοντας την απέλαση Κούρδων σε μια χώρα όπου αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καταστολής, παράνομης δίωξης και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς Ερντογάν.

Η ανησυχία επικεντρώνεται κυρίως στους Κούρδους που κινδυνεύουν με κατηγορίες για «τρομοκρατική προπαγάνδα», κατηγορίες που συχνά χρησιμοποιούνται για την καταστολή πολιτικών αντιφρονούντων στην Τουρκία. Μάλιστα, πολιτικοί από τα κόμματα των Πρασίνων και του SPD έχουν επικρίνει τη γερμανική πολιτική, ζητώντας να αξιολογούνται οι περιπτώσεις με μεγαλύτερη προσοχή, ιδίως όταν οι απελαθέντες είναι ευάλωτοι σε διώξεις.

Παρά τις διαμαρτυρίες, η Γερμανία έχει ξεκινήσει τις απελάσεις, με αναφορές να κάνουν λόγο για 200 Τούρκους υπηκόους να επιστρέφουν με ειδικές πτήσεις. Εντούτοις, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι απελάσεις έχουν ανασταλεί, όπως στην περίπτωση της 22χρονης Dilek Agirman, μετά από διεθνή πίεση και ανησυχίες για την ασφάλειά της​.

Η κατάσταση παραμένει δυναμική, καθώς η Τουρκία διαψεύδει τυχόν συμφωνία για μαζικές απελάσεις, ενώ η Γερμανία συνεχίζει να πιέζεται από διάφορους πολιτικούς και οργανώσεις για να επανεξετάσει τη μεταναστευτική της πολιτική.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ