Σε πλήρη εξέλιξη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο


Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται επικίνδυνα, καθώς από τις πρώτες ώρες της 1ης Οκτωβρίου 2024, ο Ισραηλινός στρατός ξεκίνησε στοχευμένες χερσαίες επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν την έναρξη της επιχείρησης «Northern Arrows», η οποία επικεντρώνεται σε στρατηγικούς στόχους σε χωριά της περιοχής κοντά στα σύνορα, με υποστήριξη από την αεροπορία και το πυροβολικό. Η επιχείρηση έχει σκοπό την αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ και την προστασία των πολιτών του βόρειου Ισραήλ, πολλοί εκ των οποίων έχουν εκκενώσει τις κατοικίες τους λόγω των επιθέσεων με ρουκέτες.

Η επιχείρηση ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ότι στόχος είναι οι στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ, οι οποίες βρίσκονται σε χωριά κατά μήκος των συνόρων. Οι δυνάμεις των IDF ανέφεραν ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί ανάλογα με την εκτίμηση της κατάστασης στο πεδίο και θα συνδυαστεί με την παράλληλη στρατιωτική δράση στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ουάσιγκτον ενημερώθηκε για την επιχείρηση, με το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας να εκφράζει υποστήριξη για την αυτοάμυνα του Ισραήλ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλοι διεθνείς σύμμαχοι έχουν ζητήσει εκεχειρία, κάτι που προς το παρόν απορρίπτεται από το Ισραήλ.



Στη Βηρυτό, η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε επιθέσεις σε νότια προάστια της πόλης, ενώ προηγουμένως είχε διατάξει τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή.

Παράλληλα, στον προσφυγικό καταυλισμό Άιν αλ Χίλουα στη Σιδώνα, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή είχε ως στόχο την οικία Παλαιστίνιου αξιωματούχου της Φατάχ.

Η κατάσταση στη Συρία παραμένει τεταμένη, με ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές να πλήττουν τη Δαμασκό, προκαλώντας θανάτους αμάχων, μεταξύ των οποίων και μιας διακεκριμένης δημοσιογράφου​.

Οι ενέργειες αυτές έρχονται ως απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, που έχουν οδηγήσει σε πλήγματα κατά των βόρειων περιοχών του Ισραήλ, ενώ η Χεζμπολάχ δηλώνει έτοιμη για οποιαδήποτε χερσαία αντιπαράθεση​.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία, καθώς οι συγκρούσεις απειλούν να κλιμακωθούν περαιτέρω, με χώρες όπως ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο να οργανώνουν την εκκένωση των υπηκόων τους από το Λίβανο​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ