Μπετίνα Ορλόπ: Η πρώτη γυναίκα CEO στην ιστορία της Commerzbank – «Γραμμή άμυνας» στην UniCredit


Σε γυναικεία χέρια περνάει για πρώτη φορά στην 154χρονη ιστορία της το τιμόνι της Commerzbank, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας μετά την Deutsche Bank, την ώρα που προσπαθεί να αναχαιτίσει μια πιθανή εξαγορά από την ιταλική UniCredit.

Η Μπετίνα Ορλόπ είναι η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της Commerzbank, μετά την αποχώρηση του Μάνφρεντ Κνοφ και αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της γερμανικής τράπεζας, απέναντι στην Unicredit. Προετοιμαζόταν γι’ αυτή τη θέση 4 ολόκληρα χρόνια και όλο αυτό το διάστημα περίμενε στο παρασκήνιο, η άνοδός της ωστόσο στην κορυφή ωστόσο έλαβε μια ξαφνική και δραματική τροπή, με φόντο το ιταλο-γερμανικό παιχνίδι εξουσίας που προκαλεί τριγμούς στο κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα και το τραπεζικό κατεστημένο .

Οικονομική διευθύντρια μέχρι σήμερα, η 54χρονη τραπεζίτης που εντάχθηκε στην Commerzbank το 2014 δεν θα έχει περίοδο χάριτος, καθώς με το «καλημέρα» θα πρέπει να χαράξει γραμμή άμυνας έναντι της UniCredit που επιχειρεί να γίνει ο μεγαλύτερός της μέτοχος, εποφθαλμιόντας μία πλήρη εξαγορά.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η τράπεζα με έδρα το Μιλάνο άρχισε να ξεδιπλώνει τη στρατηγική της, αποκτώντας μερίδιο 9% στην Commerzbank. Στη συνέχεια στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσε ότι απέκτησε επιπλέον μετοχές της Commerzbank, ανεβάζοντας το μερίδιό της στον γερμανικό δανειστή σε περίπου 21%, ενώ υπέβαλε αίτημα για αύξηση των συμμετοχών της στο 29,9%. Στελέχη της τράπεζας αλλά και η γερμανική κυβέρνηση, η οποία ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας έως ότου παρενέβη η UniCredit, αντιτίθενται στα πλάνα εξαγοράς, με την Ορλόπ να αναλαμβάνει πλέον τη δύσκολη μάχη να την ανατρέψει.

«Ενώ έχουμε μια στρατηγική που είναι αποτελεσματική, έχουμε σημαντικά καθήκοντα μπροστά μας. Θα ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις με επιτυχία μαζί με όλους τους βασικούς εταίρους μας», τόνισε στις πρώτες δηλώσεις της η νέα «σιδηρά κυρία» της Commerzbank. Πρώην συνεργάτης της αμερικανικής εταιρείας McKinsey & Co, η Ορλόπ βελτίωσε σταθερά τη φήμη της, αποτελώντας ουσιαστικά το διεθνές πρόσωπο της Commerzbank παρουσιάζοντας τριμηνιαία αποτελέσματα και ενημερώσεις στους επενδυτές.

Συνεργάτες εξοικειωμένοι με τη σκέψη της είπαν στους Financial Times ότι διαφωνεί κάθετα με την εξαγορά από τους Ιταλούς, με βασικό της επιχείρημα ότι μία αλλαγή στον έλεγχο θα μπορούσε να υπονομεύσει τον δανεισμό της Commerzbank στις γερμανικές μικρομεσαίες εταιρείες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας και ότι η ενοποίηση των δύο εταιρειών θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια.

«Βρήκαμε έναν ιδανικό διάδοχο», δήλωσε ο πρόεδρος της Commerzbank Γιενς Γουάιντμαν, προσθέτοντας ότι η Ορλόπ υπήρξε από τους βασικούς «αρχιτέκτονες» της στρατηγικής της τράπεζας μέχρι το 2027. Η Μπετίνα Ορλόπ έχει πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ, όπου ολοκλήρωσε και το διδακτορικό της στα οικονομικά, είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Στα θετικά της ότι δεν είναι η πρώτη ταραχώδης περίοδος που αντιμετωπίζει στην Commerzbank. Ήταν στην τράπεζα όταν ξεκίνησε η διαδικασία αναδιάρθρωσης το 2016 και σε περιόδους κι άλλων πιθανών συγχώνευσεων, όπως το το 2018 και το 2019 όταν είχε εκφράσει ενδιαφέρον η Deutsche Bank.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ