Empire Patrol: 79 χρόνια από την τραγωδία – Ο δρόμος της προσφυγιάς των Καστελλοριζιών


Στις 29 Σεπτεμβρίου 1945 το καράβι Empire Patrol, που μετέφερε Καστελοριζιούς πρόσφυγες του β παγκοσμίου πολέμου πίσω στο νησί τους, τυλίχθηκε στις φλόγες για άγνωστο λόγο με αποτέλεσμα 33 άνθρωποι να χαθούν στη θάλασσα

Η 29η Σεπτεμβρίου 1945 αποτελεί μια θλιβερή επέτειο, καθώς τότε συνέβη η τραγωδία του πλοίου Empire Patrol, που έμελλε να κοστίσει τη ζωή σε 33 Καστελλοριζιούς πρόσφυγες. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Καστελλόριζο βίωσε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Αρχικά, οι κάτοικοι άρχισαν να υφίστανται σκληρές διώξεις. Βία, λεηλασίες, προπηλακισμοί και κάθε είδους κακομεταχείριση οδήγησαν στη μείωση του πληθυσμού του νησιού από 8.000 σε μόλις 2.000 άτομα, καθώς πολλοί αναγκάστηκαν να φύγουν για να σωθούν.

Με την επέλαση των γερμανικών δυνάμεων και τον βομβαρδισμό του νησιού τον Οκτώβριο του 1943, οι Καστελλοριζιοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να περάσουν στα τουρκικά παράλια. Από εκεί παρακολούθησαν με πόνο ψυχής το νησί τους να φλέγεται και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Η τραγωδία του Empire Patrol

Η επιστροφή των προσφύγων στο Καστελλόριζο ξεκίνησε το 1945. Τα πρώτα καράβια με πρόσφυγες βρήκαν ένα νησί ρημαγμένο και κατεστραμμένο. Στην τρίτη αποστολή, όμως, συνέβη το τραγικό περιστατικό. Το πλοίο Empire Patrol, στο οποίο επέβαιναν Καστελλοριζιοί πρόσφυγες, τυλίχθηκε στις φλόγες εν μέσω θαλασσοταραχής. Πολλοί αναγκάστηκαν να πηδήξουν στη θάλασσα για να σωθούν, ενώ άλλοι παγιδεύτηκαν στο φλεγόμενο πλοίο.

Παρά τις ηρωικές προσπάθειες των πληρωμάτων διάσωσης από το βρετανικό αεροπλανοφόρο H.M.S. Trouncer, 33 άνθρωποι δεν κατάφεραν να επιβιώσουν και δεν έφτασαν ποτέ στα πάτρια εδάφη. Όσοι σώθηκαν, βρέθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύτηκαν στην Αίγυπτο, όπου έλαβαν τη φροντίδα και την αλληλεγγύη της ελληνικής και αιγυπτιακής κοινότητας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ