Χασάν Νασράλα: Το μέλλον της Χεζμπολάχ χωρίς τον ηγέτη της – Θα τα καταφέρει


Ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ότι ο Νασράλα σκοτώθηκε, δίνοντας τέλος σε ώρες αβεβαιότητας σχετικά με την τύχη του

Η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη ομάδα που ηγείται εδώ και 32 χρόνια, είπαν αναλυτές μετά τον στόχαστρο του Ισραήλ σε αεροπορική επιδρομή.

Ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ότι ο Νασράλα σκοτώθηκε, δίνοντας τέλος σε ώρες αβεβαιότητας σχετικά με την τύχη του.

Η αντικατάσταση του Νασράλα θα είναι μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση εδώ και χρόνια, μετά από μια σειρά πρόσφατων ισραηλινών επιθέσεων που σκότωσαν κορυφαίους διοικητές της Χεζμπολάχ και έθεσαν ερωτήματα για την εσωτερική της ασφάλεια.

«Όλο το τοπίο θα άλλαζε πολύ», είπε ο Μοχαντάντ Χάγκε Άλι, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας του Κέντρου Μέσης Ανατολής Carnegie στη Βηρυτό, μιλώντας πριν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Νασράλα.

«Ήταν η «κόλλα» που συγκράτησε έναν οργανισμό που επεκτεινόταν», είπε ο Χάγκε Άλ.

Η Χεζμπολάχ, η οποία ιδρύθηκε από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 για να πολεμήσει το Ισραήλ, είναι επίσης ένα σημαντικό κοινωνικό, θρησκευτικό και πολιτικό κίνημα για τους Λιβανέζους σιίτες μουσουλμάνους, με τον Νασράλα στην «καρδιά» του, ο οποίος έγινε μία θρυλική φιγούρα.

Ο Νασράλα έγινε ηγέτης της Χεζμπολάχ όταν το Ισραήλ σκότωσε τον προκάτοχό του και έκτοτε βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο δολοφονίας.

«Σκοτώνεις έναν, παίρνουν καινούργιο», είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης της προσέγγισης της ομάδας.

Ωστόσο, εν μέσω μιας ξαφνικής σειράς ισραηλινών επιτυχιών στον πόλεμο του εναντίον της Χεζμπολάχ και μιας επίθεσης αεροπορικών επιδρομών, ο θάνατός του επιδεινώνει πολύ μια ήδη δύσκολη στιγμή για την ομάδα.

«Η Χεζμπολάχ δεν θα καταρρεύσει εάν ο Νασράλα σκοτωθεί ή ακινητοποιηθεί, αλλά αυτό θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα στο ηθικό της ομάδας. Θα υπογράμμιζε επίσης την ασφάλεια και τη στρατιωτική υπεροχή και πρόσβαση του Ισραήλ», δήλωσε η Λίνα Χατίμπ, συνεργάτης στο ινστιτούτο πολιτικής Chatham House στο Λονδίνο, μιλώντας επίσης πριν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Νασράλα από το Ισραήλ.

Ο αντίκτυπος του θανάτου του Νασράλα στις στρατιωτικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ είναι επίσης ασαφής. Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά για ένα χρόνο στα σύνορα του Λιβάνου στη χειρότερη σύγκρουσή τους από το 2006. Η Χεζμπολάχ άρχισε να πυροβολεί προς το Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου, μια ημέρα μετά τη σφαγή της Χαμάς περίπου 1.200 ανθρώπων και την αιχμαλωσία 251 ομήρων στο νότιο Ισραήλ.

«Το Ισραήλ θα θέλει να μεταφράσει αυτή την πίεση σε ένα νέο status quo στο οποίο ο βορράς του είναι ασφαλής, αλλά αυτό δεν θα συμβεί γρήγορα ακόμα κι αν ο Νασράλα εξαλειφθεί», είπε η Χατίμπ.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε πολλές επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ τις ώρες μετά το χτύπημα στη Βηρυτό, κάτι που οι αναλυτές είπαν ότι ήταν μια προσπάθεια να δείξει ότι μπορούσε ακόμα να πραγματοποιήσει τέτοιες επιχειρήσεις αφού το Ισραήλ στόχευσε το κέντρο διοίκησης της.

«Το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο. Είναι ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας και το Ισραήλ χρησιμοποιεί αυτή την ευκαιρία για να εξαλείψει την ηγετική δομή και να καταστρέψει την υποδομή της Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Fawaz Gerges, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο London School of Economics.

«Σπάνε τη δύναμη της Χεζμπολάχ. Δεν χρειάζεται να σκοτώσεις κάθε μέλος της Χεζμπολάχ, αλλά αν καταστρέψεις τη μαχητική δομή της και τους αναγκάσεις να παραδοθούν. Χάνει την αξιοπιστία του», όπως σημείωσε.

Η διαδοχή

Ένας νέος ηγέτης θα πρέπει να είναι αποδεκτός από τον οργανισμό στον Λίβανο αλλά και από τους υποστηρικτές του στο Ιράν, δήλωσε ο Φίλιπ Σμιθ, ειδικός στις σιιτικές ένοπλες ομάδες.

Ο άνθρωπος που θεωρείται ευρέως ως κληρονόμος του Νασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν, ήταν ακόμα ζωντανός μετά την επίθεση της Παρασκευής, ισχυρίστηκε πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ.

Ο Σαφιεντίν, ο οποίος επιβλέπει τις πολιτικές υποθέσεις της Χεζμπολάχ και συμμετέχει στο Συμβούλιο Τζιχάντ της ομάδας, είναι ξάδερφος του Νασράλα, επίσης κληρικός που φοράει το μαύρο τουρμπάνι που δηλώνει την καταγωγή του από τον προφήτη του Ισλάμ, Μωάμεθ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον Σαφιεντίν, τρομοκράτη το 2017 και τον Ιούνιο απείλησε με μεγάλη κλιμάκωση κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία ενός άλλου διοικητή της Χεζμπολάχ. «Αφήστε (τον εχθρό) να προετοιμαστεί για να κλάψει και να θρηνήσει», είχε πει στην κηδεία.

Ο Νασράλα «άρχισε να του προσαρμόζει θέσεις σε διάφορα συμβούλια της λιβανικής Χεζμπολάχ. Μερικά από αυτά ήταν πιο αδιαφανή από άλλα. Τον έβαλαν να έρθει, να βγει και να μιλήσει», είπε ο Σμίθ.

Οι οικογενειακοί δεσμοί και η φυσική ομοιότητα του Σαφιεντίν με τον Νασράλα καθώς και η θρησκευτική του ιδιότητα ως απόγονος του Μωάμεθ μετρούν υπέρ του.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ