Λίβανος: Οι πιθανοί διάδοχοι του Νασράλα στην ηγεσία της Χεμπολάχ


Ποιος και γιατί θεωρείται ως επικρατέστερος να διαδεχθεί τον Νασράλα

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα είναι νεκρός σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, και μένει να ανακοινωθεί από την οργάνωση.

Όπως είναι φυσικό ανοίγει πλέον η συζήτηση για τον διάδοχό του.

Οι Times of Israel δίνουν μια πιθανή απάντηση.

Ένας νέος ηγέτης θα πρέπει να είναι αποδεκτός από τον οργανισμό στον Λίβανο αλλά και από τους υποστηρικτές του στο Ιράν, δήλωσε ο Φίλιπ Σμιθ, ειδικός στις σιιτικές ένοπλες ομάδες.

Ο άνδρας που θεωρείται ευρέως ως κληρονόμος του Νασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν, ήταν ακόμα ζωντανός μετά την επίθεση της Παρασκευής, ισχυρίστηκε πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ.

Ο Σαφιεντίν, ο οποίος επιβλέπει τις πολιτικές υποθέσεις της Χεζμπολάχ και συμμετέχει στο Συμβούλιο Τζιχάντ της ομάδας, είναι ξάδερφος του Νασράλα και όπως αυτός είναι ένας κληρικός που φοράει το μαύρο τουρμπάνι που δηλώνει την καταγωγή του από τον προφήτη του Ισλάμ Μωάμεθ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον Σαφιεντίν τρομοκράτη το 2017 και τον Ιούνιο απείλησε με μεγάλη κλιμάκωση κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία ενός άλλου διοικητή της Χεζμπολάχ. «Αφήστε (τον εχθρό) να προετοιμαστεί για να κλάψει και να θρηνήσει», είπε στην κηδεία.

Ο Νασράλα «άρχισε να του προσαρμόζει θέσεις σε διάφορα συμβούλια της λιβανικής Χεζμπολάχ. Μερικά από αυτά ήταν πιο αδιαφανή από άλλα. Τον έβαλαν να έρθει, να βγει και να μιλήσει», είπε ο Σμίθ.

Οι οικογενειακοί δεσμοί και η φυσική ομοιότητα του Σαφιεντίν με τον Νασράλα καθώς και η θρησκευτική του ιδιότητα ως απόγονος του Μωάμεθ θα μετρούσαν όλα υπέρ του, σύμφωνα με τον Σμιθ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ