Σαγιέντ Χασάν Νασράλα: Πώς μετέτρεψε σε «υπερδύναμη» τη Χεζμπολάχ


Ηγείται της Χεζμπολάχ έδώ και δεκαετίες, έχει κερδίσει τον σεβασμό του αραβικού κόσμου, αλλά έχει διχάσει το εσωτερικό του Λιβάνου – Επί της ηγεσίας του η οργάνωση έχει εξελιχθεί σε «υπερδύναμη»

Τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη ένα θρίλερ για το αν ο επί δεκαετίες ηγέτης της Χεζμπολάχ είναι νεκρός και ζωντανός με τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στο οχυρό της οργάνωσης στον Λίβανο.

Ο Λιβανέζος Σαγιέντ Χασάν Νασράλα ηγήθηκε της Χεζμπολάχ σε δεκαετίες σύγκρουσης με το Ισραήλ, επιβλέποντας τη μετατροπή της σε στρατιωτική δύναμη με περιφερειακή επιρροή και έγινε μια από τις πιο εξέχουσες αραβικές προσωπικότητες εδώ και γενιές – με την υποστήριξη του Ιράν.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στοχοποιήθηκε την Παρασκευή σε μια ισραηλινή επίθεση που συγκλόνισε τη Βηρυτό , το τελευταίο σε μια κλιμακούμενη σειρά χτυπημάτων εδώ και 10 ημέρες που έχουν κλονίσει την ομάδα που ηγείται εδώ και 32 χρόνια.

Ώρες μετά, η Χεζμπολάχ δεν είχε κάνει δήλωση για την τύχη του.

Μεταξύ των υποστηρικτών, ο Νασράλα έχει επαινεθεί για το ότι αντιστάθηκε στο Ισραήλ και αψήφησε τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για τους εχθρούς, είναι επικεφαλής μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και αντιπρόσωπος της σιιτικής ισλαμιστικής θεοκρατίας του Ιράν στον αγώνα της για επιρροή στη Μέση Ανατολή. Η περιφερειακή του επιρροή έχει εμφανιστεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο συγκρούσεων που πυροδοτήθηκε από τον πόλεμο της Γάζας , καθώς η Χεζμπολάχ μπήκε στη μάχη πυροβολώντας το Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο για να υποστηρίξει τον Παλαιστίνιο σύμμαχό της Χαμάς, και οι ομάδες της Υεμένης και του Ιράκ ακολούθησαν το παράδειγμά τους, λειτουργώντας υπό την ομπρέλα του «Άξονα της Αντίστασης».

«Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη μάχη», είπε ο Νασράλα σε ομιλία του την 1η Αυγούστου στην κηδεία του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ , ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στα ελεγχόμενα από τη Χεζμπολάχ νότια προάστια της Βηρυτού.

Ωστόσο, όταν χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν και δεκάδες σκοτώθηκαν, όταν οι συσκευές επικοινωνίας τους εξερράγησαν σε μια προφανή ισραηλινή επίθεση την περασμένη εβδομάδα, αυτή η μάχη άρχισε να στρέφεται εναντίον της ομάδας του.

Απαντώντας στις επιθέσεις στην ομιλία του στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Νασράλα υποσχέθηκε να τιμωρήσει το Ισραήλ. Έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί στο προσκήνιο.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ έχει κλιμακώσει δραματικά τις επιθέσεις του, σκοτώνοντας αρκετούς ανώτερους διοικητές της Χεζμπολάχ σε στοχευμένα πλήγματα και εξαπολύοντας μαζικό βομβαρδισμό σε περιοχές του Λιβάνου που ελέγχονται από τη Χεζμπολάχ, που έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους.

Αναγνωρισμένος ακόμη και από τους εχθρούς του ως χαρισματικός ρήτορας, οι ομιλίες του Νασράλα ακολουθούνται από φίλους και εχθρούς.

Φορώντας το μαύρο τουρμπάνι, ο Νασράλα χρησιμοποιεί τις ομιλίες του για να συγκεντρώσει τη βάση της Χεζμπολάχ αλλά και για να εκφέρει προσεκτικά βαθμονομημένες απειλές, κουνώντας συχνά το δάχτυλό του καθώς το κάνει.

Έγινε γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ το 1992 σε ηλικία μόλις 35 ετών, το δημόσιο πρόσωπο μιας κάποτε σκιερής ομάδας που ιδρύθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν το 1982 για να πολεμήσει τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.

Το Ισραήλ σκότωσε τον προκάτοχό του, Sayyed Abbas al-Musawi, σε επίθεση με ελικόπτερο. Ο Νασράλα ηγήθηκε της Χεζμπολάχ όταν οι αντάρτες της έδιωξαν τελικά τις ισραηλινές δυνάμεις από το νότιο Λίβανο το 2000, τερματίζοντας μια 18χρονη κατοχή.

«Θεία Νίκη»

Η σύγκρουση με το Ισραήλ έχει καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ηγεσία του. Κήρυξε τη «Θεία Νίκη» το 2006 αφού η Χεζμπολάχ διεξήγαγε 34 ημέρες πολέμου με το Ισραήλ, κερδίζοντας τον σεβασμό πολλών απλών Αράβων που είχαν μεγαλώσει βλέποντας το Ισραήλ να νικάει τους στρατούς τους.

Αλλά έγινε μια ολοένα και πιο διχαστική φιγούρα στον Λίβανο και στον ευρύτερο αραβικό κόσμο, καθώς η περιοχή των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ διευρύνθηκε στη Συρία και πέρα, αντανακλώντας μια εντεινόμενη σύγκρουση μεταξύ του σιιτικού Ιράν και των συμμάχων των ΗΠΑ σουνιτικών αραβικών μοναρχιών στον Κόλπο.

Ενώ ο Νασράλα χαρακτήρισε την εμπλοκή της Χεζμπολάχ στη Συρία – όπου πολέμησε για να υποστηρίξει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου- ως εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών, οι επικριτές κατηγόρησαν την ομάδα ότι έγινε μέρος μιας περιφερειακής σεχταριστικής σύγκρουσης.

Στο εσωτερικό, οι επικριτές του Νασράλα είπαν ότι ο περιφερειακός τυχοδιωκτισμός της Χεζμπολάχ επέβαλε ένα αφόρητο τίμημα στον Λίβανο, οδηγώντας τους κάποτε φιλικούς Άραβες του Κόλπου να αποφύγουν τη χώρα – ένας παράγοντας που συνέβαλε στην οικονομική της κατάρρευση το 2019.

Στα χρόνια που ακολούθησαν τον πόλεμο του 2006, ο Νασράλα βάδισε σε τεντωμένο σκοινί για μια νέα σύγκρουση με το Ισραήλ, συσσωρεύοντας ιρανικούς πυραύλους για να σχηματίσει μια αποτρεπτική «ισορροπία τρόμου» σε έναν προσεκτικά μετρημένο αγώνα απειλής και αντιαπειλής.

Ο πόλεμος της Γάζας, που πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, προκάλεσε τη χειρότερη σύγκρουση της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ από το 2006, κοστίζοντας στην ομάδα εκατοντάδες μαχητές της, συμπεριλαμβανομένων ανώτατων διοικητών.

Μετά από χρόνια εμπλοκών αλλού, η σύγκρουση εστίασε εκ νέου στον ιστορικό αγώνα της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ.

«Πληρώνουμε εδώ το τίμημα για το μέτωπο υποστήριξής μας για τη Γάζα και για τον παλαιστινιακό λαό και για την υιοθέτηση της παλαιστινιακής υπόθεσης», είπε ο Νασράλα στην ομιλία της 1ης Αυγούστου.

Ο Νασράλα μεγάλωσε στη φτωχή συνοικία Καραντίνα της Βηρυτού. Η οικογένειά του κατάγεται από το Bazouriyeh, ένα χωριό στον κυρίως σιιτικό νότο του Λιβάνου που σήμερα αποτελεί την πολιτική εστία της Χεζμπολάχ. Είναι μέρος μιας γενιάς νεαρών Λιβανέζων Σιιτών των οποίων η πολιτική προοπτική διαμορφώθηκε από την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν το 1979. Πριν ηγηθεί της ομάδας, περνούσε νύχτες με αντάρτες πρώτης γραμμής πολεμώντας τον ισραηλινό στρατό κατοχής. Ο έφηβος γιος του, Χάντι, πέθανε στη μάχη το 1997, μια απώλεια που του δίνει νομιμοποίηση μεταξύ του πυρήνα του σιιτικού εκλογικού του σώματος στον Λίβανο.

Ισχυροί εχθροί

Έχει ιστορικό απειλών ισχυρών εχθρών. Καθώς οι περιφερειακές εντάσεις κλιμακώθηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, ο Νασράλα εξέδωσε μια λεπτή καλυμμένη προειδοποίηση στα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, λέγοντάς τους: «Έχουμε προετοιμαστεί για τους στόλους με τους οποίους μας απειλείτε».

Το 2020, ο Νασράλα υποσχέθηκε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα εγκαταλείψουν την περιοχή σε φέρετρα μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ιράκ. Εξέφρασε τη σφοδρή αντίθεσή του στη Σαουδική Αραβία για την ένοπλη παρέμβασή της στην Υεμένη, όπου, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων, το Ριάντ προσπάθησε να ανατρέψει τους Houthi που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν. Καθώς οι περιφερειακές εντάσεις αυξήθηκαν το 2019 μετά από μια επίθεση σε εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, είπε ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα πρέπει να σταματήσουν τον πόλεμο στην Υεμένη για να προστατευτούν.

Υπό την εποπτεία του Νασράλα, η Χεζμπολάχ συγκρούστηκε επίσης με αντιπάλους στο εσωτερικό του Λιβάνου. Το 2008, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Λιβάνου – την οποία υποστήριζαν τότε η Δύση και η Σαουδική Αραβία – ότι κήρυξε τον πόλεμο κινώντας την απαγόρευση του εσωτερικού δικτύου επικοινωνίας της ομάδας του.

Ο Νασράλα ορκίστηκε να «κόψει το χέρι» που προσπάθησε να το διαλύσει.Προκάλεσε τετραήμερο εμφύλιο πόλεμο με τη Χεζμπολάχ με τους Σουνίτες και τους Δρούζους μαχητές και τη σιιτική ομάδα να καταλάβει τη μισή πρωτεύουσα της Βηρυτού.

Αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη της Χεζμπολάχ στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ αλ-Χαρίρι το 2005, αφού ένα δικαστήριο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ απήγγειλε κατηγορίες για τέσσερα μέλη της ομάδας.

Ο Νασράλα απέρριψε το δικαστήριο – το οποίο το 2020 τελικά καταδίκασε τρεις από αυτούς ερήμην για τη δολοφονία – ως εργαλείο στα χέρια των εχθρών της Χεζμπολάχ.

Με πληροφορίες από Reuters


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ