Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Νότιο Λίβανο: Σοβαρή κλιμάκωση και διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός


Οι συγκρούσεις στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο εντείνονται, με το Ισραήλ να συνεχίζει την ανελέητη στρατιωτική του δράση εναντίον της Χεζμπολάχ. Μόνο μέσα σε μια μέρα, οι αεροπορικές επιθέσεις προκάλεσαν το θάνατο 92 ατόμων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ αναχαίτισε έναν πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τους Χούθι στην Υεμένη, εντείνοντας την ανησυχία για επέκταση της σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να διακόψει τον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ έως ότου επιτευχθεί «νίκη», παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός. Δύο Ισραηλινοί ακροδεξιοί υπουργοί, ο Μπεζαλέλ Σμότριτς και ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, απέρριψαν κάθε πρόταση εκεχειρίας, ζητώντας την «ολοκληρωτική συντριβή» της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της συνέχισε τις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε νέους βομβαρδισμούς στρατιωτικών θέσεων στον Λίβανο, με τραγικό απολογισμό για τους αμάχους.



Παράλληλα, οι ΗΠΑ, σε συντονισμό με τη Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες, πιέζουν για την κήρυξη εκεχειρίας διάρκειας 21 ημερών. Ωστόσο, η ισραηλινή πλευρά δεν έχει ακόμα αποδεχθεί την πρόταση, με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν να προειδοποιεί για τον κίνδυνο ενός καταστροφικού, ολοκληρωτικού πολέμου.

Εν μέσω της κλιμακούμενης βίας, το Ισραήλ εξασφάλισε νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας αξίας 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τις επιχειρήσεις τόσο στον Λίβανο όσο και στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον θέσεων της Χαμάς.




Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ