Ο Μητσοτάκης καλεί τον Ερντογάν σε διάλογο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα – Καμία συζήτηση περί εθνικής κυριαρχίας


Στη 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώθηκε σε καίρια ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς προκλήσεις. Μεταξύ των θεμάτων που κυριάρχησαν ήταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, η κρίση στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις και θάλασσες ζώνες

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επαφές του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως έχει διαμορφωθεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση της μακροχρόνιας διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Χαρακτήρισε την επίλυση αυτή κρίσιμη για τη σταθερότητα της περιοχής και υπογράμμισε πως οι δύο χώρες πρέπει να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία με σοφία και θάρρος, διατηρώντας συνεπείς σχέσεις συνεργασίας και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας​.

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Κυπριακό

Στο ζήτημα της Κύπρου, ο Μητσοτάκης ήταν σαφής: η λύση δύο κρατών δεν αποτελεί επιλογή. Επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Αναφέρθηκε στην 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή, τονίζοντας ότι η κατοχή παραμένει παράνομη και καλώντας την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων​.

Να υπογραμμισθεί πως το κρίσιμο ραντεβού μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αναμένεται τον Νοέμβριο, όπου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα τεθούν οι γενικές αρχές για τον διάλογο σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες. Το κεντρικό σημείο θα είναι η πλήρης αναγνώριση του Διεθνούς Δικαίου και η πιθανή προσφυγή είτε στη Χάγη είτε στο Δικαστήριο του Αμβούργου, αρμόδιο για θαλάσσια θέματα.

Αυτή η συνάντηση θα είναι προκαταρκτική, καθώς οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να συμφωνήσουν σε κοινό πλαίσιο πριν προχωρήσουν σε ουσιαστικό διάλογο. Αν υπάρξει συμφωνία, οι ηγέτες των δύο χωρών θα δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη συζητήσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα στις αρχές του επόμενου έτους.

Μέση Ανατολή και Ουκρανία

Σχολιάζοντας την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για άμεση εκεχειρία και διάλογο, καταδικάζοντας την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα. Υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ενώ ζήτησε την επιστροφή των ομήρων. Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, σημείωσε ότι αποτελεί μια βάναυση επίθεση στη διεθνή σταθερότητα και τάξη.

Δυτικά Βαλκάνια και Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καλώντας τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν το Κράτος Δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω πρόοδο στις διμερείς σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία​.

Προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης και της επιρροής των κοινωνικών δικτύων στην ψυχική υγεία, ιδιαίτερα των παιδιών, καλώντας σε διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση αυτών των νέων προκλήσεων.

Η Ελλάδα, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026, δεσμεύεται να προάγει τη σταθερότητα και τον διάλογο στις διεθνείς υποθέσεις​.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ