Ινδία: Αναδεικνύεται η 3η πιο ισχυρή χώρα στην Ασία ξεπερνώντας Ρωσία και Κίνα


Η Ινδία ξεπέρασε τη Ρωσία και την Ιαπωνία και έγινε η τρίτη πιο ισχυρή χώρα στην Ασία μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα

Η φθίνουσα δύναμη της Ιαπωνίας έχει αποδοθεί στην οικονομική της παρακμή. Το Τόκιο έχει πέσει στην τέταρτη θέση στους περισσότερους από τους δείκτες που αξιολογούν τις πιο ισχυρές και ισχυρότερες ασιατικές χώρες.

Ο ετήσιος δείκτης ισχύος της Ασίας, που ξεκίνησε από το think tank Lowy Institute της Αυστραλίας, μετρά τους πόρους και την επιρροή για την αξιολόγηση της σχετικής ισχύος των κρατών στην Ασία.

Είναι ένα αναλυτικό εργαλείο που κατατάσσει 27 χώρες και εδάφη ως προς το τι έχουν και τι κάνουν με ό,τι έχουν – φτάνοντας δυτικά ως το Πακιστάν, βόρεια ως τη Ρωσία και στον Ειρηνικό ως την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία , και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η έκδοση του 2024 —η οποία καλύπτει δεδομένα έξι ετών— είναι η πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση της μεταβαλλόμενης κατανομής ισχύος στην Ασία μέχρι σήμερα.

Ο δείκτης ισχύος της Ασίας 2024 υπογραμμίζει τη μεταβαλλόμενη δυναμική ισχύος στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να κυριαρχούν, αλλά αντιμετωπίζουν αυξανόμενη στρατιωτική πίεση από την Κίνα. Οι χώρες αξιολογούνται με βάση τις οικονομικές, αμυντικές, διπλωματικές και άλλες δυνάμεις τους. Η Κίνα έχει δει στρατιωτικά κέρδη, αλλά η συνολική της επιρροή έχει αυξηθεί.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι η ισχύς της Κίνας δεν αυξάνεται ούτε καταρρέει. Είναι οροπέδιο κάτω από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από οποιονδήποτε Ασιάτη ανταγωνιστή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενισχύσει τη θέση τους στην Ασία — αν και χάνουν έδαφος από την Κίνα όσον αφορά τη στρατιωτική τους ικανότητα.

«Η Ινδία ανεβαίνει αν και λίγο αργά. Η Ινδία ξεπέρασε την Ιαπωνία και έγινε η τρίτη δύναμη στην Ασία, αλλά η επιρροή της παραμένει κάτω από τις δυνατότητες που υπόσχονται οι πόροι της», αναφέρει η έρευνα.

Η ισχύς της Ινδίας στην Ασία αυξάνεται, ξεπερνώντας την Ιαπωνία και καταλαμβάνει την τρίτη θέση για την πλήρη ισχύ της για πρώτη φορά. Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ της προσδοκίας της «ανόδου της Ινδίας» και της πραγματικότητας παραμένει έντονο.

«Ο δείκτης ισχύος της Ασίας δείχνει ότι το Νέο Δελχί εξακολουθεί να έχει περιορισμένη ικανότητα προβολής ισχύος και επιρροής ανατολικά του στενού της Μαλάκας. Ωστόσο, το γεγονός ότι η επιρροή της παραμένει πολύ κάτω από το επίπεδο που υπόσχονται οι πόροι της υποδηλώνει ότι έχει ακόμη άφθονες δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη ως μεγάλη δύναμη», αναφέρει η έκθεση.

Με την Ιαπωνία να παίρνει θέση για θέματα ασφάλειας στην περιοχή, η εικόνα της αλλάζει από μια οικονομική και πολιτιστική δύναμη σε μια πολύ πιο ενεργή άμυνα και ασφάλεια.

Η οικονομική επιρροή του Τόκιο μειώνεται λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού, ειδικά σε τομείς όπου κάποτε είχε ένα τρομερό τεχνολογικό πλεονέκτημα. Αυτά έχουν «διαβρωθεί απότομα μπροστά στον ανταγωνισμό από άλλους προηγμένους κόμβους παραγωγής στη Νότια Κορέα, την Κίνα και την Ταϊβάν».

Το Τόκιο, ωστόσο, κέρδισε επίσης βαθμούς στην κατάταξη καθώς αναλαμβάνει πιο σημαντικό ρόλο στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Η έκθεση σημείωσε αυξημένη συνεργασία με την Ουάσιγκτον και άλλους περιφερειακούς εταίρους. Το Τόκιο έχει αναδειχθεί ως περιφερειακός πάροχος ασφάλειας, μια εξέλιξη που αποδεικνύεται από την υπογραφή συμφωνίας αμοιβαίας πρόσβασης με τη Μανίλα.

Το παιχνίδι εξουσίας στην Ασία, ωστόσο, συνεχίζει να είναι διπολικό, με τις δύο υπερδυνάμεις του κόσμου να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης με σημαντική διαφορά.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα φαίνεται να σκάβουν για έναν μακρύ διαγωνισμό. Η ισχύς της Κίνας δεν διογκώνεται ούτε καταρρέει, αλλά καταρρέει. Η εξομάλυνση της οικονομικής ικανότητας, που καθοδηγείται από την πιο αργή οικονομική ανάπτυξη και τις πιο μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές προκλήσεις, σημαίνει ότι η οικονομική επιρροή της Κίνας, αν και εξακολουθεί να κυριαρχεί, δεν αυξάνεται πλέον», διαπίστωσε η έρευνα.

Οι ΗΠΑ προηγούνται της Κίνας σε έξι από τις οκτώ παραμέτρους του Ασιατικού Δείκτη Ισχύος. Ωστόσο, το πλεονέκτημά της σε μια βασική μέτρηση διαβρώνεται: η Κίνα βελτιώνει συνεχώς τη στρατιωτική της ικανότητα και έχει κλείσει περισσότερο από το ένα τέταρτο της διαφοράς που είχαν οι ΗΠΑ το 2018. «Για πρώτη φορά, οι ειδικοί που συμμετείχαν σε έρευνα για τον δείκτη ισχύος της Ασίας έκριναν ότι Η Κίνα είναι καλύτερα σε θέση να αναπτυχθεί γρήγορα και για μια σταθερή περίοδο σε περίπτωση διακρατικής σύγκρουσης στην Ασία», ανέφερε η έκθεση.

Η ικανότητα της Κίνας να διεξάγει παρατεταμένο πόλεμο έχει έρθει σε μια στιγμή που το Πεκίνο έχει υψώσει τον αγώνα ενάντια στο αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν.

Η δύναμη του οροπεδίου της Κίνας

Το βασικό στοιχείο από την έρευνα είναι ότι η ισχύς της Κίνας δεν αυξάνεται ούτε καταρρέει. Αντίθετα, έχει αρχίσει να πέφτει σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό των ΗΠΑ. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι πολύ μπροστά από τους Ασιάτες ανταγωνιστές της.

Αναγνωρίζοντας ότι η ισχύς της Κίνας αξιολογείται από δύο ακραίες προοπτικές: «Η Κίνα επισκιάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και γίνεται ασταμάτητος περιφερειακός ηγεμόνας ή η Κίνα «αυξάνεται» και αποτυγχάνει να διατηρήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Ο δείκτης ισχύος της Ασίας 2024, ωστόσο, αποκαλύπτει ότι η ισχύς της Κίνας ούτε καταρρέει ούτε αυξάνεται εκθετικά. Αντίθετα, δείχνει την Κίνα να βρίσκει ένα νέο «σημείο διευθέτησης» – με ισχύ κάτω από αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά πολύ πιο μπροστά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ασία.

Όσον αφορά τις παραμέτρους της άμυνας και της ασφάλειας, η Κίνα εξακολουθεί να έχει περιθώρια ανάπτυξης. Η στρατιωτική ικανότητα της Κίνας αυξήθηκε ελαφρώς καθώς πρόσθεσε περισσότερες νέες δυνατότητες από άλλες χώρες του Δείκτη.

Αλλά ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την ανεπάρκεια που προβάλλει δύναμη πέρα ​​από τα σύνορά του. Η έρευνα εκτιμά ότι παρόλο που η Κίνα δεν θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως προς τη συνολική Στρατιωτική Δυνατότητα στο άμεσο μέλλον, αυτό μπορεί να μην χρειαστεί για την επίτευξη των στρατηγικών της στόχων στην Ανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν και της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ