Τα σούπερ μάρκετ «φουσκώνουν» τεχνηέντως τις τιμές για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους
Ανοίγει κι άλλο η «ψαλίδα» των τιμών από το χωράφι στο ράφι για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς παρά το γεγονός ότι οι τιμές παραγωγού εκτιμάται ότι θα είναι κατά 0,15-0,20 ευρώ χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι στο αιγοπρόβειο γάλα, η τιμή της φέτας στο ράφι παραμένει στα υψηλά επίπεδα των 12-14 ευρώ το κιλό.
Πέρα από τις βιομηχανίες που ασκούν πιέσεις στους κτηνοτρόφους για να αγοράσουν φθηνότερα την πρώτη ύλη, «κόβοντας» τις προκαταβολές που τους έδιναν τα προηγούμενα χρόνια με το κλείσιμο της συμφωνίας, οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν κερδοσκοπικά παιχνίδια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Όπως αναφέρουν στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπο», ενώ στις συμφωνίες τους, κυρίως με μικρές μονάδες παραγωγής, συμφωνούν μια τιμή, ζητούν τα τιμολόγια να κόβονται με υψηλότερες τιμές και στη συνέχεια επί της αναγραφόμενης τιμής προσθέτουν το κέρδος τους, με αποτέλεσμα τα προϊόντα να πωλούνται με «καπέλο» έως και 60%.
Όπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρης Μόσχος, τη νέα γαλακτοκομική περίοδο η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος θα διαμορφωθεί στα 1,45 ευρώ το κιλό από 1,6-1,65 ευρώ πέρυσι, μειωμένη δηλαδή κατά περίπου 12%. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι τιμές είναι χαμηλότερες έως και 0,20 ευρώ συγκριτικά με πέρυσι, ενώ το κόστος των ζωοτροφών έχει ανέβει. Στο τριφύλλι η αύξηση αγγίζει το 20% και στις υπόλοιπες ζωοτροφές γύρω στο 5%-7%», δηλώνει χαρακτηριστικά. Χαμηλότερες, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένονται οι τιμές και στο γίδινο γάλα, καθώς από τα 1,10-1,15 ευρώ το κιλό που το διέθεταν πέρυσι οι παραγωγοί, φέτος δεν θα ξεπεράσουν τα 0,96 ευρώ το κιλό.
Ωστόσο, παρά τη μείωση των τιμών παραγωγού, η τιμή της φέτας δεν παρουσιάζει σημάδια υποχώρησης. «Η φέτα κινείται στα 12-14 ευρώ το κιλό, αν και κανονικά δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 10-11 ευρώ το κιλό. Για την παραγωγή ενός κιλού φέτας χρειάζονται 4 κιλά αιγοπρόβειου γάλακτος, που σημαίνει ότι το κόστος για την πρώτη ύλη διαμορφώνεται στα 6,5 ευρώ το κιλό. «Δεν είναι εξωφρενικό να φτάνει στον τελικό καταναλωτή στα 14 ή στα 18 ευρώ το κιλό που πωλείται η συσκευασμένη;», επισημαίνουν στον «Ε.Τ.» εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων.
Οι ίδιες πηγές εξηγούν τα τρικ με τα οποία τα σούπερ μάρκετ «φουσκώνουν» τεχνηέντως τις τιμές για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. «Αν και οι βιομηχανίες διατηρούν σταθερές τις τιμές στα ράφια, το μεγάλο παιχνίδι παίζεται από τα σούπερ μάρκετ», τονίζουν χαρακτηριστικά. «Ενώ κλείνουν μια συμφωνία για την προμήθεια, για παράδειγμα, γιαουρτιού με μικρή εταιρία στο 1 ευρώ συν ΦΠΑ, ζητούν το τιμολόγιο να “κοπεί” με τιμή 1,20-1,30 ευρώ και “υπόσχονται” στο τέλος του έτους να επιστρέψουν ένα μέρος του 30% ως πιστωτικό για προώθηση και προβολή», επισημαίνει χαρακτηριστικά στέλεχος μεγάλου γαλακτοκομικού συνεταιρισμού. Ετσι, ενώ έχουν αγοράσει το προϊόν 1 ευρώ, ακόμα και αν θέλουν το κέρδος τους να είναι 20%, θα πρέπει να το πωλούν στα 1,20 ευρώ. Ωστόσο, με το τέχνασμα των υψηλότερων τιμών που αναγράφουν στα τιμολόγια φτάνουν να το πουλάνε έως και 1,6 ευρώ, δηλαδή με κέρδος 60%.
Καλές οι τιμές για το αγελαδινό γάλα
Στον αντίποδα, υψηλότερες τιμές εξασφαλίζουν φέτος οι αγελαδοτρόφοι, καθώς αυτή τη στιγμή διαθέτουν το αγελαδινό γάλα στις βιομηχανίες στα 0,54-0,59 ευρώ το κιλό, με ανοδικές μάλιστα τάσεις, από 0,48-0,53 ευρώ πέρυσι και 0,42 ευρώ το κιλό το 2022. «Οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος είναι πολύ ικανοποιητικές για τους παραγωγούς.
Παρά την αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω των υψηλότερων τιμών των ζωοτροφών, υπάρχει μια ψαλίδα, που μας επιτρέπει ακόμα και αποπληρώσουμε παλιά χρέη», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Χρήστος Τσομπάνος. Προσθέτει, δε, ότι και στα σούπερ μάρκετ οι τιμές του φρέσκου αγελαδινού γάλακτος είναι καλές, καθώς ακόμα μπορεί να βρεις κανείς επώνυμο φρέσκο αγελαδινό γάλα από 1,25-1,35 ευρώ το λίτρο.
ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ
ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ
2022: Έως 0,42 €/κιλό
2023: 0,48-0,53 €/κιλό
2024: 0,54-0,59 €/κιλό
ΑΙΓΟΠΡΟΒΕΙΟ ΓΑΛΑ
2022: 1,4-1,5 €/κιλό
2023: 1,6-1,65 €/κιλό
2024: 1,45 €/κιλό
*Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»