Τάρτα με σταφύλια και κρέμα ζαχαροπλαστικής


Η τάρτα με σταφύλια είναι ένα εκλεπτυσμένο και γλυκό επιδόρπιο, ιδανικό για να απολαύσετε το φθινόπωρο, όταν τα σταφύλια βρίσκονται στην καλύτερη εποχή τους. Αυτή η συνταγή συνδυάζει τραγανή, βουτυρένια ζύμη με κρέμα ζαχαροπλαστικής και ζουμερά σταφύλια, δημιουργώντας μια ισορροπημένη και δροσερή γεύση. Η προσθήκη ενός ελαφρού γλάσου από μαρμελάδα δίνει λάμψη στα σταφύλια, ενώ τα αρώματα της κρέμας κάνουν την τάρτα ακαταμάχητη.

Τάρτα με σταφύλια

Υλικά για τη βάση:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο, κρύο και κομμένο σε κύβους
  • 1 αυγό
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 πρέζα αλάτι

Υλικά για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:

  • 500 ml γάλα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Υλικά για την επικάλυψη:

  • 300 γρ. σταφύλια (πράσινα και κόκκινα)
  • 3 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο (προαιρετικά για γλάσο)
  • Μερικά φύλλα δυόσμου για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία της ζύμης: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και το τρίβουμε στο μείγμα με τα δάχτυλα μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε το αυγό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  2. Προετοιμασία της κρέμας ζαχαροπλαστικής: Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το γάλα. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε λίγο από το ζεστό γάλα στο μείγμα των κρόκων για να ομογενοποιηθεί και στη συνέχεια ρίχνουμε όλο το μείγμα στο κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
  3. Ψήσιμο της βάσης: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ανοίγουμε τη ζύμη και τη στρώνουμε σε μια ταρτιέρα. Τρυπάμε τη βάση με ένα πιρούνι και ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να χρυσίσει.
  4. Συναρμολόγηση: Απλώνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής πάνω στη βάση της τάρτας και τοποθετούμε τα σταφύλια από πάνω, εναλλάσσοντας τα χρώματα για όμορφη παρουσίαση. Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα με λίγο νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε τα σταφύλια για να γυαλίσουν.
  5. Σερβίρισμα: Γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε.

Δυστυχώς, δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή η δημιουργία φωτογραφίας. Μπορείς όμως να φανταστείς μια όμορφη τάρτα με ζουμερά, γυαλιστερά σταφύλια να κλέβουν την παράσταση πάνω από την κρεμώδη βάση της!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ