NASA: Το μυστήριο με τον «βράχο-ζέβρα» που ανακαλύφθηκε στον Άρη και δεν ταιριάζει με το περιβάλλον


Το Mars Perseverance Rover της NASA εντόπισε έναν παράξενο “βράχο ζέβρα” στον κόκκινο πλανήτη και τώρα η επιστημονική ομάδα της αποστολής αναρωτιέται για την προελευσή του.

Το ενδιαφέρον των επιστημόνων έχει προκαλέσει ένας ασπρόμαυρος ριγωτός βράχος που βρέθηκε στον Άρη!

Και αυτό διότι δεν μοιάζει με κανέναν βράχο που έχει παρατηρηθεί στον Άρη στο παρελθόν, ξεχωρίζοντας από την κοκκινωπή-καφέ επιφάνεια του πλανήτη – με την NASA να λέει ότι θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι συναρπαστικών ανακαλύψεων που έρχονται.

Η ανακάλυψη του βράχου

Ενώ το ρόβερ οδηγούσε σε κάποιο “μη αξιοσημείωτο βοτσαλωτό έδαφος”, μια ομάδα επιστημόνων της NASA παρατήρησε έναν βράχο στο βάθος με “ενδείξεις ασυνήθιστης υφής”, δήλωσε η διαστημική υπηρεσία.

Το ρόβερ τράβηξε φωτογραφίες του βράχου, που τώρα ονομάστηκε «Κάστρο της Φρέγια» – μια παραπομπή στην σκανδιναβική μυθολογία, και τις έστειλε πίσω στη Γη μερικές ημέρες αργότερα.

Ο συγκεκριμένος βράχος έχει διάμετρο περίπου οκτώ ίντσες και οι πρώτες ερμηνείες της μοναδικής υφής του υποδηλώνουν ότι πυριγενείς ή/και μεταμορφικές διεργασίες θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει τις λωρίδες του, έγραψε η NASA σε ανακοίνωσή της.

90041305-13886369-image-a-2_1727190726088.jpg

Δεν … ταιριάζει εκεί που βρέθηκε

Το πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι το «Κάστρο της Φρέγια» είναι ένας χαλαρός βράχος και σαφώς δεν ταιριάζει με το υποκείμενο υπόβαθρο του Άρη. Γεγονός που κάνει τους ειδικούς της NASA να πιστεύουν ότι μπορεί να έχει προέλθει από κάπου αλλού – ίσως έχοντας κυλήσει προς τα κάτω από κάπου… ψηλότερα

«Αυτή η πιθανότητα μας ενθουσιάζει και ελπίζουμε ότι καθώς συνεχίζουμε να οδηγούμε προς τα πάνω, το Perseverance θα συναντήσει αυτό τον νέο τύπο πετρώματος, ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε πιο λεπτομερείς μετρήσεις», δήλωσε η NASA.

Αυτό το ασυνήθιστο πέτρωμα είναι μόνο το τελευταίο σε μια σειρά από ενδιαφέροντα πετρώματα που βρέθηκαν πρόσφατα, δήλωσε η NASA. Τις εβδομάδες από τότε που το ρόβερ έφτασε στην περιοχή του χείλους του κρατήρα, η ομάδα Perseverance βρήκε μια μεγαλύτερη ποικιλία πετρωμάτων.

Τον Ιούνιο, οι επιστήμονες της NASA έλαβαν εικόνες ενός ασυνήθιστα ανοιχτόχρωμου ογκόλιθου κοντά στο όρος Washburn του κρατήρα. Και τον Ιούλιο, το ρόβερ τράβηξε φωτογραφίες ενός άλλους βράχου που μπορεί να περιέχει στοιχεία για την αρχαία μικροβιακή ζωή στον κόκκινο πλανήτη.

Καθώς το ρόβερ συνεχίζει την άνοδό του στο χείλος του κρατήρα, μπορεί να ανακαλύψει ακόμη περισσότερα μοναδικά γεωλογικά χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη βαθιά ιστορία του Άρη.

*Με πληροφορίες από την Daily Mail


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ