Βρετανία: Στέλνει 700 στρατιώτες στην Κύπρο για την εκκένωση των υπηκόων της από τον Λίβανο


Η Βρετανία αναμένεται να στείλει 700 στρατιώτες στην Κύπρο για να συντονίσει την επιχείρηση εκκένωσης Βρετανών υπηκόων από τον Λίβανο, σύμφωνα με το BBC.

Βρετανοί στρατιώτες κατευθύνονται προς την Κύπρο, η οποία θα χρησιμεύσει ως βάση για τις προσπάθειες εκκένωσης Βρετανών υπηκόων από Λίβανο, σε περίπτωση που σταματήσουν οι εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο της Βηρυτού. Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι περίπου 700 ακόμη στρατιώτες αναπτύσσονται στο νησί της Μεσογείου, το οποίο βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Λιβάνου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη σημαντική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της βάσης της Βασιλικής Αεροπορίας στο Ακρωτήρι στη νότια ακτή του νησιού και των πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού RFA Mounts Bay και HMS Duncan, τα οποία παρέμειναν στην ανατολική Μεσόγειο για να υποστηρίξουν Βρετανούς υπηκόους και συμμάχους το καλοκαίρι.

Ο βρετανικός στρατός προετοιμάζεται εδώ και μήνες για το ενδεχόμενο έκτακτης εκκένωσης και το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου προέτρεψε τους Βρετανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν άμεσα τον Λίβανο.

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Χίλει μετά από μια έκτακτη συνάντηση της ομάδας Cobra την Πέμπτη, δήλωσε: «Η ανησυχία μας είναι πάντα για την ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων και η συμβουλή μας προς αυτούς είναι να φύγουν από τον Λίβανο τώρα, αυτό δεν έχει αλλάξει».

Ανώτερη στρατιωτική πηγή είπε στο BBC ότι τα επόμενα βήματα του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξαρτηθούν από το τι θα κάνουν στη συνέχεια η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ και εάν το διεθνές αεροδρόμιο του Λιβάνου θα παραμείνει ανοιχτό. Δύο βρετανικά πολεμικά πλοία βρίσκονται ήδη στην περιοχή και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ανθρώπων, ανέφερε το Sky News.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε ότι τουλάχιστον 569 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.645 τραυματίστηκαν, μετά από ένα κύμα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών που άφησαν τη χώρα με τον υψηλότερο αριθμό νεκρών από το τέλος του εμφυλίου πολέμου 1975-90.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ