Ο ένας χρόνος που άλλαξε τη Μέση Ανατολή: Η απάντηση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ και η επόμενη ημέρα


Η κρίση στη Μέση Ανατολή κλίμακώνεται, σχεδόν ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου του 2023. Νέο μέτωπο της σύρραξης ο Λίβανος με τη Χεζμπολάχ να εκτοξεύει για πρώτη φορά βαλλιστικό πύραυλο στο Τελ Αβίβ, μετά τις συντονισμένες ισραηλινές επιθέσεις σε συσκευές επικοινωνίας 

Η Χεζμπολάχ έστειλε ηχηρό «μήνυμα» στο Ισραήλ, στοχεύοντας τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ με πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς. Για πρώτη φορά από τις 8 Οκτωβρίου, όταν ξέσπασαν οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση του Λιβάνου χρησιμοποίησε βαλλιστικό πύραυλο και όχι ρουκέτα.

Στόχος της Χεζμπολάχ τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ λίγο έξω από το Τελ Αβίβ -την πιο πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή του Ισραήλ- για να υποστηρίξει τη «γενναία και έντιμη αντίσταση» των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και «για να υπερασπιστεί τον Λίβανο και τον λαού του». Είναι το πιο απομακρυσμένο σημείο στο οποίο έχουν φτάσει μέχρι στιγμής πλήγματα της Χεζμπολάχ και θεωρείται η πρώτη άμεση απάντηση για τις επιθέσεις σε βομβητές και walkie-talkie που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα,με αποτέλεσμα δεκάδες ανθρώποι να σκοτωθούν και χιλιάδες να τραυματιστούν, μεταξύ των οποίων πολλά μέλη της Χεζμπολάχ.

Η επίθεση είναι επίσης ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τη Χεζμπολάχ ότι εξακολουθεί να διαθέτει ικανότητα βαλλιστικών πυραύλων. Ο φόβος για τους Ισραηλινούς που λένε οτι αναχαίτισαν τον πύραυλο, είναι να μην λειτουργήσει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. «Πρέπει να πυροβολήσουν τον πύραυλο για να τον καταρρίψουν. Έτσι, εάν ο εχθρός εκτοξεύσει περισσότερους από όσους μπορεί να αντέξει το πραγματικό αμυντικό σύστημα, τότε μερικοί από αυτούς τους πυραύλους θα προσγειωθούν στο Τελ Αβίβ» γράφει το Al Jazeera.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που ένα βλήμα που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο έφτασε στο κέντρο του Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι είχε βάλει στόχο μια βάση πληροφοριών κοντά στο Τελ Αβίβ τον περασμένο μήνα σε αεροπορική επίθεση, αλλά δεν υπήρξε καμία επιβεβαίωση. Η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα της Χαμάς στη Γάζα στόχευσε επανειλημμένα το Τελ Αβίβ τους πρώτους μήνες του πολέμου.

Η εκτόξευση αύξησε τις εντάσεις, καθώς η περιοχή φαίνεται να παρασύρεται προς έναν ακόμη ολοκληρωτικό πόλεμο, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει να πολεμά τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ένα κύμα ισραηλινών επιδρομών τη Δευτέρα και την Τρίτη σκότωσε τουλάχιστον 560 ανθρώπους στο Λίβανο και ανάγκασε χιλιάδες να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.

Εκατοντάδες οικογένειες έχουν εγκαταλείψει το νότιο Λίβανο, συρρέουν στη Βηρυτό και την παραλιακή πόλη της Σιδώνας, κοιμούνται σε σχολεία που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια, καθώς και σε αυτοκίνητα, πάρκα και κατά μήκος της παραλίας. Κάποιοι προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση στα σύνορα με τη Συρία.

Το Ισραήλ δήλωσε αργά την Τρίτη ότι μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν «εκτεταμένες επιδρομές» σε όπλα και εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ σε όλο το νότιο Λίβανο και στην περιοχή Μπεκάα, στα βόρεια. Ο στρατός είπε ότι δεν έχει άμεσα σχέδια για χερσαία εισβολή, αλλά αρνήθηκε να δώσει χρονοδιάγραμμα για την αεροπορική εκστρατεία.

Οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης μαχητικής ομάδας κλιμακώνονται σταθερά τους τελευταίους 11 μήνες. Η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το βόρειο Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και τη σύμμαχό της Χαμάς, μια μαχητική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Το Ισραήλ απάντησε με ολοένα και πιο σφοδρές αεροπορικές επιδρομές και τη στοχευμένη δολοφονία διοικητών της Χεζμπολάχ, ενώ απείλησε με μία ευρύτερη επιχείρηση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει προγραμματίσει έκτακτη συνεδρίαση για τον Λίβανο σήμερα (25/9) μετά από αίτημα της Γαλλίας.

«Φύγετε από τον Λίβανο τώρα»

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προέτρεψε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τώρα τον Λίβανο, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ κλιμακώνονται. Ο πρωθυπουργός σερ Κιρ Στάρμερ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εντείνει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης. «Είναι σημαντικό ότι ήμασταν πραγματικά, πολύ ξεκάθαροι: τώρα είναι η ώρα να φύγουμε», είπε νωρίτερα στους δημοσιογράφους.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 10.000 Βρετανοί πολίτες στον Λίβανο. «Τα γεγονότα τις προηγούμενες ώρες και μέρες έδειξαν πόσο ασταθής είναι αυτή η κατάσταση, γι’ αυτό το μήνυμά μας είναι σαφές, οι Βρετανοί υπήκοοι πρέπει να φύγουν τώρα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι.

Ένας χρόνος αιματοχυσίας

Μετά απο σχεδόν ένα χρόνο συγκρούσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ δεκάδες χιλιάδες ανθρώποι και στις δύο πλευρές των συνόρων είχαν απομακρυνθεί πριν από την κλιμάκωση αυτής της εβδομάδας. Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να κάνει ό,τι χρειάζεται για να εξασφαλίσει ότι οι πολίτες του μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βορρά, ενώ η Χεζμπολάχ έχει πει ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις με ρουκέτες μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, κάτι που φαίνεται όλο και πιο απίθανο.

Το Ισραήλ έχει μετακινήσει χιλιάδες στρατιώτες που υπηρετούσαν στη Γάζα στα βόρεια σύνορα. Λέει ότι η Χεζμπολάχ έχει περίπου 150.000 ρουκέτες και πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ικανών να πλήξουν οπουδήποτε στο Ισραήλ, και ότι η ομάδα έχει εκτοξεύσει περίπου 9.000 ρουκέτες και drones από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η ένταση στα σύνορα άρχισε να μεγαλώνει την Κυριακή μετά τις επιθέσεις στους βομβητές που σκότωσαν 39 ανθρώπους και τραυμάτισαν σχεδόν 3.000, πολλοί από τους οποίους ήταν άμαχοι. Ο Λίβανος κατηγόρησε το Ισραήλ, αλλά το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη. Την Κυριακή, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 150 ρουκέτες, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο βόρειο Ισραήλ.

Την επόμενη μέρα, το Ισραήλ είπε ότι τα πολεμικά του αεροσκάφη έπληξαν 1.600 στόχους της Χεζμπολάχ, καταστρέφοντας πυραύλους κρουζ, ρουκέτες μεγάλου και μικρού βεληνεκούς και επιθετικά drones, συμπεριλαμβανομένων όπλων που κρύβονταν σε ιδιωτικές κατοικίες. Οι επιδρομές προκάλεσαν τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων θανάτων στον Λίβανο από τον πόλεμο του 2006 μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό την Τρίτη σκότωσε τον Iμπραήμ Κομπέισι, τον οποίο το Ισραήλ περιέγραψε ως κορυφαίο διοικητή της Χεζμπολάχ υπεύθυνο για τη μονάδα πυραύλων της ομάδας. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν υπεύθυνος για τις εκτοξεύσεις προς το Ισραήλ και σχεδίασε μια επίθεση το 2000 κατά την οποία τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες απήχθησαν και σκοτώθηκαν. Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε αργότερα τον θάνατό του.

Ήταν η τελευταία σε μια σειρά από δολοφονίες και άλλα πλήγματα ενάντια στη Χεζμπολάχ, η οποία είναι ο ισχυρότερος πολιτικός και στρατιωτικός παράγοντας του Λιβάνου και θεωρείται ευρέως η κορυφαία παραστρατιωτική δύναμη στον αραβικό κόσμο.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν στην επίθεση σε ένα νότιο προάστιο της Βηρυτού, μια περιοχή όπου η Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία. Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας είπε ότι η επίθεση κατέστρεψε τρεις ορόφους μιας εξαώροφης πολυκατοικίας. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στον Λίβανο είπε ότι μία από τους υπαλλήλους της και ο μικρός της γιος ήταν μεταξύ των νεκρών τη Δευτέρα στην περιοχή Μπεκάα, ενώ μια καθαρίστρια με σύμβαση σκοτώθηκε σε επίθεση στο νότο.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 300 ρουκέτες την Τρίτη, τραυματίζοντας έξι Ισραηλινούς στρατιώτες και πολίτες, οι περισσότεροι από αυτούς ελαφρά, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι τουλάχιστον 564 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιδρομές από τη Δευτέρα, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά και 94 γυναίκες, και ότι περισσότεροι από 1.800 έχουν τραυματιστεί, ένας συγκλονιστικός απολογισμός για μια χώρα που εξακολουθεί να συγκλονίζεται απο το μπαράζ επιθέσεων σε συσκευές επικοινωνίας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ