ΗΠΑ: Εκτελέστηκε άνδρας για τη δολοφονία μιας γυναίκας το 1998 – Η οικογένεια της ήθελε να ζήσει


«Η εκτέλεση του Μαρσέλους δεν είναι απαραίτητη» αναφέρει σε αίτηση η οικογένεια του θύματος

 

Ένας άνδρας από το Μιζούρι των ΗΠΑ που καταδικάστηκε για διάρρηξη στο σπίτι μιας γυναίκας και επανειλημμένες μαχαιριές εκτελέστηκε την Τρίτη παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειας του θύματος και του εισαγγελέα, ο οποίος ήθελε να μετατραπεί η θανατική ποινή σε ισόβια κάθειρξη.

Ο 55χρονος Μαρσέλους Γουίλιαμς καταδικάστηκε για τη δολοφονία της Λίσα Γκέιλ το 1998, η οποία μαχαιρώθηκε κατά τη διάρκεια διάρρηξης του σπιτιού της στα προάστια του Σεντ Λούις.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Γουίλιαμς καταδικάστηκε σε θάνατο παρά τα ερωτήματα που έθεσαν οι δικηγόροι του σχετικά με την επιλογή των ενόρκων στη δίκη του και τον χειρισμό των αποδεικτικών στοιχείων στην υπόθεση. Η αίτηση χάριτος επικεντρώθηκε κυρίως στο ότι οι συγγενείς της Γκέιλ ήθελαν να μετατραπεί η ποινή του Γουίλιαμς σε ισόβια χωρίς δυνατότητα αναστολής.

«Η οικογένεια ορίζει το “κλείσιμο” τους για την δολοφονία ως το να επιτραπεί στον Μαρσέλους να ζήσει», ανέφερε η αίτηση. «Η εκτέλεση του Μαρσέλους δεν είναι απαραίτητη».

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Μιζούρι Μάικ Πάρσον δήλωσε ότι ελπίζει η εκτέλεση να δώσει οριστικό τέλος σε μια υπόθεση που «μαράζωνε για δεκαετίες, επαναφέροντας την οικογένεια της κυρίας Γκέιλ ξανά και ξανά».

«Κανένας ένορκος ή δικαστής δεν βρήκε ποτέ αξιόπιστο τον ισχυρισμό της αθωότητας του Γουίλιαμς», ανέφερε ο Πάρσον σε δήλωσή του.

Ήταν η τρίτη φορά που ο Γουίλιαμς αντιμετώπιζε την εκτέλεση. Πήρε αναστολή το 2015 και το 2017, αλλά οι τελευταίες του προσπάθειες αυτή τη φορά ήταν μάταιες. Ο Πάρσον και το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας απέρριψαν τις εφέσεις του γρήγορα τη Δευτέρα και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να παρέμβει λίγες ώρες πριν από την εκτέλεση του.

Τον περασμένο μήνα, οι συγγενείς της Γκέιλ έδωσαν τις ευλογίες τους σε μια συμφωνία μεταξύ της εισαγγελίας της κομητείας του Σεντ Λούις και των δικηγόρων του Γουίλιαμς για τη μετατροπή της ποινής σε ισόβια κάθειρξη. Αλλά ενεργώντας κατόπιν έφεσης του γραφείου του γενικού εισαγγελέα του Μιζούρι Άντριου Μπέιλι, το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας ακύρωσε τη συμφωνία.

Ο Ουίλιαμς ήταν μεταξύ των θανατοποινιτών σε πέντε πολιτείες που επρόκειτο να θανατωθούν μέσα σε μία εβδομάδα – ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός που αψηφά την επί χρόνια μείωση της χρήσης και της υποστήριξης της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ. Η πρώτη εκτέλεση έγινε την Παρασκευή στη Νότια Καρολίνα. Το Τέξας επρόκειτο επίσης να εκτελέσει έναν κρατούμενο το βράδυ της Τρίτης.

Η 42χρονη Γκέιλ ήταν κοινωνική λειτουργός και πρώην δημοσιογράφος της St. Louis Post-Dispatch. Οι εισαγγελείς στη δίκη του Γουίλιαμς είπαν ότι διέρρηξε το σπίτι της στις 11 Αυγούστου 1998, άκουσε το ντους να τρέχει και βρήκε ένα μεγάλο χασαπομάχαιρο. Η Γκέιλ μαχαιρώθηκε 43 φορές όταν βγήκε. Η τσάντα της και ο φορητός υπολογιστής του συζύγου της εκλάπησαν.

Οι αρχές είπαν ότι ο Γουίλιαμς έκλεψε ένα σακάκι για να κρύψει το αίμα στο πουκάμισό του. Η κοπέλα του που τον είδε αργότερα τον είχε ρωτήσει γιατί να φοράει μπουφάν μια ζεστή μέρα. Είπε ότι αργότερα είδε την τσάντα και τον φορητό υπολογιστή στο αυτοκίνητό του και ότι ο Γουίλιαμς πούλησε τον υπολογιστή μια ή δύο ημέρες αργότερα.

Οι εισαγγελείς επικαλέστηκαν επίσης τη μαρτυρία του Χένρι Κόουλ, ο οποίος μοιραζόταν ένα κελί με τον Γουίλιαμς το 1999, ενώ ο Γουίλιαμς βρισκόταν στη φυλακή για άλλες κατηγορίες. Ο Κόουλ είπε στους εισαγγελείς ότι ο Γουίλιαμς ομολόγησε τη δολοφονία και έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν.

Οι δικηγόροι του Γουίλιαμς απάντησαν ότι η κοπέλα του και ο Κόουλ είχαν καταδικαστεί και οι δύο για κακουργήματα και ήθελαν αμοιβή 10.000 δολαρίων. Είπαν ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα, ένα ματωμένο αποτύπωμα παπουτσιού, τα μαλλιά και άλλα αποδεικτικά στοιχεία στον τόπο του εγκλήματος δεν ταιριάζουν με αυτά του Γουίλιαμς.

Ένας ερευνητής της σκηνής του εγκλήματος είχε καταθέσει ότι ο δολοφόνος φορούσε γάντια.

Οι ερωτήσεις σχετικά με τα αποδεικτικά στοιχεία DNA οδήγησαν επίσης τον εισαγγελέα του Σεντ Λούις Γουέσλι Μπελ να ζητήσει ακρόαση αμφισβήτησης της ενοχής του Γουίλιαμς. Όμως, λίγες ημέρες πριν από την ακρόαση της 21ης Αυγούστου, νέες δοκιμές έδειξαν ότι το DNA στο μαχαίρι ανήκε σε μέλη του γραφείου του εισαγγελέα που το χειρίστηκαν χωρίς γάντια μετά τις αρχικές εξετάσεις του εγκληματολογικού εργαστηρίου.

Χωρίς στοιχεία DNA που να υποδεικνύουν κάποιον εναλλακτικό ύποπτο, οι δικηγόροι του Midwest Innocence Project κατέληξαν σε συμβιβασμό με το γραφείο του εισαγγελέα: Ο Γουίλιαμς θα έδινε νέα ομολογία μη αμφισβήτησης για φόνο πρώτου βαθμού με αντάλλαγμα νέα ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς αναστολή. Η δήλωση περί μη αμφισβήτησης δεν αποτελεί παραδοχή ενοχής, αλλά αντιμετωπίζεται ως τέτοια για τους σκοπούς της καταδίκης.

Ο δικαστής Μπρους Χίλτον υπέγραψε, όπως και η οικογένεια του Γκέιλ. Όμως ο Μπέλ άσκησε έφεση και το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας μπλόκαρε τη συμφωνία και διέταξε τον Χίλτον να προχωρήσει σε αποδεικτική ακρόαση, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα.

Ο Χίλτον αποφάσισε στις 12 Σεπτεμβρίου ότι η καταδίκη σε φόνο πρώτου βαθμού και η θανατική ποινή θα παραμείνουν, σημειώνοντας ότι όλα τα επιχειρήματα του Γουίλιαμς είχαν απορριφθεί προηγουμένως. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε τη Δευτέρα από το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας.

Ο Ουίλιαμς ήταν ο τρίτος κρατούμενος του Μιζούρι που θανατώθηκε φέτος και ο 100ός από τότε που η πολιτεία επανέλαβε τη χρήση της θανατικής ποινής το 1989.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ