ΗΠΑ: Σε εξέλιξη το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν μετά την εμπρηστική ομιλία Τούρκου προέδρου


Μεταναστευτικό και Κυπριακό επί τάπητος στο 6ο ραντεβού Μητσοτάκη και Ερντογάν που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη. 

Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συναντάται αυτή την ώρα στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 18:40 ώρα Ελλάδος.

Μετά την εμπρηστική ομιλία του Τούρκου προέδρου από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το Κυπριακό, οι προσδοκίες από τη συνάντηση είναι χαμηλές.

«Έχουμε όλη τη διάθεση να μπούμε σε μια διαδικασία συζητήσεων, χωρίς όμως να μπαίνει υπό διαπραγμάτευση όλο αυτό το οποίο κατά καιρούς λέμε, ζητήματα «κόκκινων» γραμμών» σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Από την κυβέρνηση υπογραμμίζεται εμφατικά πως καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Στόχος της συνάντησης πρωταρχικά να συνεχιστούν τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, με την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει μέσω του εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη ότι «η Ελλάδα δεν έχει χάσει από όλη αυτή τη διαδικασία ούτε καν προτίθεται να συζητήσει ζητήματα κυριαρχίας και μόνο ισχυρότερη έχει βγει».

Πρακτικά η Αθήνα σε αυτό το timing επιδιώκει να συνεχιστεί το καλό κλίμα χωρίς επιθετική ρητορική, η συνεννόηση των δύο χωρών για το μεταναστευτικό, την απόσβεση κρίσεων και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Με βάση τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι ατζέντα της συνάντησης θα είναι «σφιχτή», καθώς και ο χρόνος είναι περιορισμένος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Τα δύο κρίσιμα θέματα που θα μπουν στο τραπέζι θα είναι σίγουρα το μεταναστευτικό και η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Εξάλλου το μεταναστευτικό, όπως διαμορφώνεται μετά την απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορά της, είναι βαρύνουσας σημασίας και η Αθήνα ανιχνεύει τις προθέσεις της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, η ελληνική κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, παρότι η Άγκυρα θέτει όλο το τελευταίο διάστημα ζήτημα αναγνώρισης δύο κρατών στην Κύπρο.

Τα πολύ βαθιά ζητήματα των θαλασσίων ζωνών θα θιγούν μάλλον επιφανειακά. Στην Αθήνα δεν έχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από την μία μέρα στην άλλη η τουρκική στάση και θα εγκαταλειφθεί το αναθεωρητικό αφήγημα της γείτονος περί «Γαλάζιας πατρίδας». Ωστόσο στόχος είναι οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και βήμα- βήμα η συζήτηση να περάσει και σε πιο δύσκολα θέματα.

«Το γεγονός ότι, παρά τις σημαντικές διαφωνίες που υφίστανται, διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας αποτυπώνει τη βούληση των μερών να εδραιώσουν την ηρεμία και τη σταθερότητα στη γειτονιά μας» επεσήμανε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Σημείωσε ακόμα πως η Ελλάδα «προσέρχεται στον διάλογο επί του μόνου ζητήματος που μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την αυτοπεποίθηση που της προσδίδει η αναβαθμισμένη διπλωματική της θέση».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ