«Καμπανάκι» Ντάιμον για την παγκόσμια οικονομία: «Η γεωπολιτική κατάσταση επιδεινώνεται»


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JP Morgan κρούει και πάλι τον «κώδωνα του κινδύνου».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, προειδοποίησε εκ νέου για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, σημειώνοντας ότι η παγκόσμια σταθερότητα έχει επιδεινωθεί.

«Όλη μου η επιφυλακτικότητα αρχίζει από τη γεωπολιτική, η οποία μπορεί να καθορίσει την κατάσταση της οικονομίας», ανέφερε από την Ινδία, μιλώντας στο CNBC. «Η γεωπολιτική κατάσταση επιδεινώνεται, δεν βελτιώνεται. Υπάρχει η πιθανότητα ατυχημάτων στις ενεργειακές προμήθειες. Μόνο ο Θεός γνωρίζει εάν θα εμπλακούν και άλλες χώρες», τόνισε ο τραπεζίτης, αναφερόμενος στην κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. «Υπάρχει πολύς πόλεμος αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.

Η γεωπολιτική αστάθεια «είναι η μεγαλύτερη ανησυχία μου», σημείωσε ο Ντάιμον, καλώντας παράλληλα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να προετοιμασθούν για έναν παρατεταμένο πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Πριν από έναν χρόνο, ο τραπεζίτης είχε επισημάνει ότι το μέτωπο στην Ουκρανία αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα ρίσκου για την παγκόσμια οικονομία, ξεπερνώντας τον υψηλό πληθωρισμό ή και την πιθανότητα μίας αμερικανικής ύφεσης.

Ύστερα από μία μακρά περίοδο επίμονου πληθωρισμού, η Federal Reserve προχώρησε την περασμένη Τετάρτη στην πρώτη μείωση επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2020 και μάλιστα, με μία μεγάλη κίνηση, της τάξεως των 50 μονάδων βάσης.

Αφότου οι traders οδήγησαν τον S&P 500 σε νέο ιστορικό ρεκόρ, ο Τζέιμι Ντάιμον εξέφρασε επιφυλακτικότητα για την αμερικανική οικονομία και όσα προεξοφλούν οι αγορές. «Μακροπρόθεσμα είμαι αισιόδοξος, αλλά βραχυπρόθεσμα είμαι πιο σκεπτικός από εκείνους που λένε ότι όλα θα πάνε καλά. Οι αγορές προεξοφλούν πράγματα με βάση το σενάριο ότι όλα θα είναι σπουδαία. Προσωπικά, είμαι πιο επιφυλακτικός», ολοκλήρωσε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ