Τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν: Η θετική ατζέντα και τα ζόρικα σημεία της συνάντησης


Μεταναστευτικό και Κυπριακό στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη και Ερντογάν σήμερα στη Νέα Υόρκη στο 6ο ραντεβού των δύο ηγετών

Τι μπορεί να περιμένει η Αθήνα; Ποια είναι τα δύσκολα και τα εύκολα σημεία των ελληνοτουρκικών; Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν την Αθήνα λίγες ώρες πριν το σημερινό τετ α τετ.

Στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας σε αυτή την χρονική συγκυρία έμφαση δίνεται σε θέματα που μπορούν να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες, όπως για παράδειγμα η συνεργασία στην οικονομία, στο περιβάλλον, στον τουρισμό κ.α. Επίσης σήμερα αναμένεται να συζητηθεί και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων συναντήσεων και μέχρι το τέλος του έτους θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (στην Τουρκία αυτή τη φορά).

Οι δυο ηγέτες δεν φαίνεται στη συγκεκριμένη συνάντηση ότι θα μπουν στα… δύσκολα. «Έχουμε όλη τη διάθεση να μπούμε σε μια διαδικασία συζητήσεων, χωρίς όμως να μπαίνει υπό διαπραγμάτευση όλο αυτό το οποίο κατά καιρούς λέμε, ζητήματα «κόκκινων» γραμμών» σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Από την κυβέρνηση υπογραμμίζεται εμφατικά πως καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Στόχος της συνάντησης πρωταρχικά να συνεχιστούν τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, με την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει μέσω του εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη ότι «η Ελλάδα δεν έχει χάσει από όλη αυτή τη διαδικασία ούτε καν προτίθεται να συζητήσει ζητήματα κυριαρχίας και μόνο ισχυρότερη έχει βγει».

Πρακτικά η Αθήνα σε αυτό το timing επιδιώκει να συνεχιστεί το καλό κλίμα χωρίς επιθετική ρητορική, η συνεννόηση των δύο χωρών για το μεταναστευτικό, την απόσβεση κρίσεων και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Με βάση τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι ατζέντα της συνάντησης θα είναι «σφιχτή», καθώς και ο χρόνος είναι περιορισμένος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Τα δύο κρίσιμα θέματα που θα μπουν στο τραπέζι θα είναι σίγουρα το μεταναστευτικό και η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Εξάλλου το μεταναστευτικό, όπως διαμορφώνεται μετά την απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορά της, είναι βαρύνουσας σημασίας και η Αθήνα ανιχνεύει τις προθέσεις της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, η ελληνική κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, παρότι η Άγκυρα θέτει όλο το τελευταίο διάστημα ζήτημα αναγνώρισης δύο κρατών στην Κύπρο.

Τα πολύ βαθιά ζητήματα των θαλασσίων ζωνών θα θιγούν μάλλον επιφανειακά. Στην Αθήνα δεν έχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από την μία μέρα στην άλλη η τουρκική στάση και θα εγκαταλειφθεί το αναθεωρητικό αφήγημα της γείτονος περί «Γαλάζιας πατρίδας». Ωστόσο στόχος είναι οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και βήμα- βήμα η συζήτηση να περάσει και σε πιο δύσκολα θέματα.

«Το γεγονός ότι, παρά τις σημαντικές διαφωνίες που υφίστανται, διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας αποτυπώνει τη βούληση των μερών να εδραιώσουν την ηρεμία και τη σταθερότητα στη γειτονιά μας» επεσήμανε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Σημείωσε ακόμα πως η Ελλάδα «προσέρχεται στον διάλογο επί του μόνου ζητήματος που μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την αυτοπεποίθηση που της προσδίδει η αναβαθμισμένη διπλωματική της θέση».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ