Επιστημονική έρευνα:Οι εξωγήινοι μπορεί να είναι καταδικασμένοι από την αναπόφευκτη κλιματική αλλαγή


Η άνοδος της πλανητικής θερμοκρασίας θα μπορούσε να είναι αναπόφευκτο αποτέλεσμα της εκθετικής αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας. Και αυτό μπορεί να… επηρεάζει την εξωγήινη ζωή!

Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες της Γης αυξάνονται σταθερά από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), η Γη θερμαίνεται με ρυθμό 0,06 °C ανά δεκαετία από το 1850 – ή περίπου 1,11 °C συνολικά.

Από το 1982, η μέση ετήσια αύξηση είναι 0,20 °C ανά δεκαετία, δηλαδή περισσότερο από τρεις φορές ταχύτερα. Επιπλέον, η τάση αυτή προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,5 έως 2 °C μέχρι τα μέσα του αιώνα, ενδεχομένως και περισσότερο! Αυτό είναι άμεση συνέπεια της καύσης ορυκτών καυσίμων, η οποία έχει αυξηθεί εκθετικά από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Ανάλογα με την έκταση της αύξησης της θερμοκρασίας, ο αντίκτυπος στην κατοικησιμότητα της Γης θα μπορούσε να είναι καταστροφικός. Σε μια πρόσφατη μελέτη, μια ομάδα επιστημόνων εξέτασε πώς η αύξηση της θερμοκρασίας είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι προηγμένοι πολιτισμοί και όχι μόνο θέμα κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων.

Όπως υποστηρίζουν, η άνοδος της πλανητικής θερμοκρασίας θα μπορούσε να είναι αναπόφευκτο αποτέλεσμα της εκθετικής αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας.

Τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην αστροβιολογία και στην αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης (SETI).

Η μελέτη διεξήχθη από τον Amedeo Balbi, αναπληρωτή καθηγητή Αστρονομίας και Αστροφυσικής στο Universita di Roma Tor Vergata, και τον Manasvi Lingam, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Αεροδιαστημικής, Φυσικής και Διαστημικών Επιστημών και στο Τμήμα Χημείας και Χημικής Μηχανικής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Φλόριντα (Florida Tech).

Το έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματά τους, «Waste Heat and Habitability: Constraints from Technological Energy Consumption», εμφανίστηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο και εξετάζεται για δημοσίευση στο περιοδικό Astrobiology.

Η ιδέα ότι οι πολιτισμοί θα υπερθερμάνουν τελικά τον πλανήτη τους ανάγεται στο έργο του σοβιετικού επιστήμονα Mikhail I. Budyko.

Το 1969 δημοσίευσε μια πρωτοποριακή μελέτη με τίτλο «Η επίδραση των μεταβολών της ηλιακής ακτινοβολίας στο κλίμα της Γης», όπου υποστήριξε ότι:

«Όλη η ενέργεια που χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο μετατρέπεται σε θερμότητα, με το κύριο μέρος αυτής της ενέργειας να αποτελεί πρόσθετη πηγή θερμότητας σε σύγκριση με το σημερινό κέρδος ακτινοβολίας. Απλοί υπολογισμοί δείχνουν ότι με τον σημερινό ρυθμό αύξησης της χρήσης της ενέργειας η θερμότητα που παράγει ο άνθρωπος σε λιγότερο από διακόσια χρόνια θα είναι συγκρίσιμη με την ενέργεια που προέρχεται από τον Ήλιο».

Αυτό είναι μια απλή συνέπεια του ότι κάθε παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας παράγει αναπόφευκτα απορριπτόμενη θερμότητα. Αν και αυτή η απορριπτόμενη θερμότητα συμβάλλει ελάχιστα στην υπερθέρμανση του πλανήτη σε σύγκριση με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις δείχνουν ότι αυτό μπορεί να αλλάξει.

Πηγή: Science Alert



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ