Πετρέλαιο: Στα ύψη η τιμή του λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή


Η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Η τιμή αναφοράς του πετρελαίου αυξήθηκε κατά περίπου ένα δολάριο καθώς κυκλοφόρησαν τα νέα για τον τελευταίο βομβαρδισμό του Ισραήλ στον Λίβανο. Ένα βαρέλι αργού πετρελαίου Brent κοστίζει τώρα 74,95 δολάρια, στο υψηλότερο σημείο δηλαδή από την αρχή του μήνα.

Οι προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης, όπως συμβαίνει πάντα, επηρέασαν και τις τιμές. Ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου, η Κίνα, ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύχτας νέα μέτρα για να τονώσει περισσότερο την οικονομία της. Μια πιο ισχυρή κινεζική οικονομία θα σημαίνει μεγαλύτερη ζήτηση για πετρέλαιο, γεγονός που βοήθησε να ανέβουν οι τιμές.

Οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο, ήταν μέρος του λόγου που ένα βαρέλι αργού πετρελαίου Brent έφτασε σε χαμηλό σχεδόν τριών ετών νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ένας άλλος λόγος που οι τιμές είχαν συμπιεστεί ήταν η προοπτική αύξησης των προμηθειών από τον όμιλο OPEC+ των μεγάλων χωρών παραγωγής πετρελαίου. Ενώ η τιμή κινούνταν πάνω από το χαμηλό των 70 δολαρίων πριν από δύο εβδομάδες, εξακολουθεί να είναι συγκριτικά χαμηλή. Για το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου έτους, ένα βαρέλι κοστίζει πάνω από 80 δολάρια.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει στόχους τρομοκρατών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, καθώς η ομάδα εκτόξευε ρουκέτες στο ισραηλινό έδαφος. Η Δευτέρα ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα επιθέσεων σε περισσότερο από μια δεκαετία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ