Δημοσκόπηση Interview: Ενισχυμένο και το μέτωπο δεξιά της ΝΔ – Κασσελάκης για ΣΥΡΙΖΑ, Δούκας για ΠΑΣΟΚ


Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της POLITIC, η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα παρουσιάζει ενδιαφέροντα δεδομένα. Η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, συγκεντρώνοντας 24,4% στην πρόθεση ψήφου, σημειώνοντας αύξηση από 22,2%. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με άνοδο στο 14,9% από 11,7%, ενώ η Ελληνική Λύση παραμένει σταθερή γύρω από το 8,3%.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς υποχωρεί στο 7,8% από 8,3%, κερδίζοντας ωστόσο την τέταρτη θέση από την πέμπτη στην προηγούμενη μέτρηση. Το ΚΚΕ επίσης καταγράφει πτώση στο 7,4%. Σημαντική είναι η άνοδος των κομμάτων της δεξιάς, καθώς ένα ενιαίο μέτωπο που περιλαμβάνει την Ελληνική Λύση, τη ΝΙΚΗ και τη Φωνή Λογικής συγκεντρώνει 17,1%, ξεπερνώντας το ΠΑΣΟΚ.

Η εικόνα επιδεινώνεται για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς περίπου οι μισοί ψηφοφόροι πιστεύουν ότι το κόμμα θα διαλυθεί, ενώ οι υπόλοιποι εικάζουν ότι θα συρρικνωθεί. Μόλις το 10% εκφράζει αισιοδοξία για μια πιθανή ανασύνταξή του. Στις εσωκομματικές εκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να είναι το φαβορί, συγκεντρώνοντας το 45% των προτιμήσεων.

Από την άλλη, η ανάδειξη νέου ηγέτη στο ΠΑΣΟΚ είναι κρίσιμη. Περισσότεροι από 60% των ψηφοφόρων του κόμματος δεν επιθυμούν την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, κάτι που αποδεικνύει την ανάγκη για αλλαγές. Στη μάχη για την ηγεσία, ο Χάρης Δούκας και ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκονται σε σφιχτό ανταγωνισμό, με ποσοστά 40,8% και 39,8% αντίστοιχα στον β’ γύρο των εκλογών.

Με την αδιευκρίνιστη ψήφο να ανέρχεται στο 19,8%, οι κομματικές ισορροπίες συνεχίζουν να αναδιαμορφώνονται, εν μέσω ενός περιβάλλοντος που απαιτεί στρατηγική και προσαρμογή. Οι επερχόμενες εκλογές και τα αποτελέσματα των εσωκομματικών διαδικασιών θα είναι καθοριστικά για την πολιτική κατεύθυνση της χώρας.

«Θα διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ», λέει ένας στους δύο

Ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ – ο οποίος χθες προανήγγειλε την υποψηφιότητά του μέσω μιας φωτογραφίας- Στέφανος Κασσελάκης, έχει καθαρό προβάδισμα για την πρώτη θέση στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος. Με ποσοστό 45% οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν για πρόεδρο του κόμματος τον Στέφανο Κασσελάκη, έναντι του Παύλου Πολάκη με 15,4% και του Σωκράτη Φάμελλου με 12,5%. Ωστόσο αυτό το 45% προέρχεται από τη συρρικνωμένη δεξαμενή του 7,8%.

Όσον αφορά το μέλλον του κόμματος, ένας στους δύο λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαλυθεί, τρεις στους δέκα ότι θα συρρικνωθεί και μόλις ένας στους δέκα πιστεύει ότι θα ανασυνταχθεί.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος, 3 στους 10 λένε ότι θα διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ 4 στους 10 ότι θα ανασυνταχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι στο προσεχές Συνέδριο, θα εγκριθούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος, εφόσον αυτές συνοδεύονται από 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής και δηλώσεις Πόθεν Έσχες.

«Να μην επανεκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης», θέλουν πάνω από 6 στους 10

H ανάδειξη αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ έχει πλέον βαρύνουσα σημασία. Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση πριν από το σημερινό ντιμπέιτ, τόσο οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (60%) όσο και αυτοί των άλλων κομμάτων (67%), δεν επιθυμούν την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Αν και ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι φαβορί για να περάσει στον δεύτερο γύρο, δεν έχει χτίσει ισχυρό πρωθυπουργικό προφίλ με αποτέλεσμα, μόλις ένας στους δέκα να θεωρεί ότι είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην κούρσα για την ανάδειξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Δούκας (28,9%) προηγείται με βραχεία κεφαλή έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη (28,1%). Στην τρίτη θέση είναι ο Παύλος Γερουλάνος (15,8%) και πολύ κοντά είναι η Άννα Διαμαντοπούλου (15,1%). Ακολουθούν ο Μιχάλης Κατρίνης (5,5%) και η Νάντια Γιαννακοπούλου (4,1%).

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου στον β’ γύρο των εκλογών, ο Χάρης Δούκας φαίνεται να προηγείται και πάλι οριακά του Νίκου Ανδρουλάκη με ποσοστό 40,8% – 39,8%.

Σε αναμέτρηση μεταξύ Ανδρουλάκη και Γερολάνου, ο Γερουλάνος, σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση κερδίζει με 40,9% – 39,5%.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ