Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη: Διάλογος με σταθερότητα και ανοιχτά ζητήματα


Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για τη συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Παρόλο που οι πάγιες διαφορές των δύο χωρών εξακολουθούν να υπάρχουν, η ατμόσφαιρα ήταν θετική, υπογραμμίζοντας τη διάθεση για συνεργασία σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τον οδικό χάρτη για τη συνέχιση των επαφών, όπως είχε συμφωνηθεί σε προηγούμενες διπλωματικές συνομιλίες. Κεντρικά σημεία του χρονοδιαγράμματος είναι οι συναντήσεις για πολιτικό διάλογο και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με την κορύφωση των συνομιλιών να αναμένεται τον Δεκέμβριο με τη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.



Στη συνάντηση, η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της για τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτά τα θέματα παραμένουν η μοναδική διαφορά που μπορεί να επιλυθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Ταυτόχρονα, η Αθήνα δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί θέματα κυριαρχίας​.

Εκτός από τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, η συνάντηση επικεντρώθηκε επίσης στις περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και των προσπαθειών για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών. Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βούληση να συνεργαστούν πιο στενά στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις που απορρέουν από την αυξημένη κινητικότητα μεταναστών και προσφύγων.

Παρόλο που οι προσδοκίες για θεαματικές εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν χαμηλές, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για επίλυση του ζητήματος στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις από τις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ.



Συνολικά, η συνάντηση αυτή θεωρήθηκε ως ένα ακόμη βήμα για την προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας, με ταυτόχρονη διατήρηση των “κόκκινων γραμμών” από την πλευρά της Ελλάδας.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ