Ερντογάν ο… μεγαλοπρεπής: Πλημμύρισε η Νέα Υόρκη με πολυτελείς λιμουζίνες του «σουλτάνου»


Η αυτοκινητοπομπή ασφαλείας του Ερντογάν στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνει δεκάδες πολυτελή οχήματα, γεγο

Η αυτοκινητοπομπή ασφαλείας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη περιλάμβανε δεκάδες πολυτελή οχήματα στις 20 Σεπτεμβρίου, κάτι που είναι χαρακτηριστικό των υπερβολικών δαπανών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), γράφει η προοδευτική διαδικτυακή πύλη ειδήσεων Duvar.

Επισκεπτόμενος τη μητρόπολη για την 76η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (UNGA), ο Ερντογάν εθεάθη να περιηγείται σε έναν δρόμο του Μανχάταν με μια αυτοκινητοπομπή με αυτοκίνητα Mercedes, λεωφορεία και ασθενοφόρα στις 20 Σεπτεμβρίου, την ώρα που οι Τούρκοι πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.

«Σπατάλες στο κράτος, σπατάλες στον κόσμο», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Tουντζάι Οζκάν, δίπλα στο βίντεο, αναφερόμενος στο απόφθεγμα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ «Ειρήνη στο κράτος, ειρήνη στον κόσμο».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας συχνά κυκλοφορεί με φανταχτερές συνοδείες που πιστεύεται ότι αντανακλούν τις υπέρογκες δαπάνες που είναι χαρακτηριστικές της θητείας του, την ώρα μάλιστα που οι πολίτες δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Το στοιχείο «διάφορα» του προϋπολογισμού της προεδρίας, που είχε σχεδιαστεί για να «μετριάσει την έλλειψη κεφαλαίων ή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που δεν προβλέπονταν στον προϋπολογισμό», ήταν δεκαπλάσιο από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί το 2021, ανέφερε η Birgün στις 21 Σεπτεμβρίου.

Περίπου 9,8 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες διατέθηκαν για «διάφορα» -με άλλα λόγια για τις ανέσεις του προέδρου- στις αρχές του οικονομικού έτους 2021, αλλά οι δαπάνες αυτής της κατηγορίας είχαν ήδη εκτιναχθεί στα 83 δισεκατομμύρια λίρες στο τέλος Αυγούστου. Η συγκεκριμένη κατηγορία που επικρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο επειδή επέτρεψε μη εποπτευόμενες δαπάνες εκτός προϋπολογισμού, το στοιχείο «διάφορα» του προϋπολογισμού τέθηκε στη δικαιοδοσία του προέδρου το 2017 και έκτοτε έχει αυξηθεί το ποσό των δαπανών.

Με έξι δισεκατομμύρια λίρες που διατέθηκαν το 2017, οι πραγματικές δαπάνες αυτής της κατηγορίας είχαν ήδη ξεπεραστεί με 38 δισεκατομμύρια στο τέλος του έτους και ήταν σταθερά «εκτός» προΰπολογισμού από τότε που ανέλαβε ο πρόεδρος.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ