Εκτεταμένοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο – Στα πρόθυρα περιφερειακής ανάφλεξης


Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο και ανατολικό Λίβανο προκάλεσαν τη μεγαλύτερη αιματοχυσία του τελευταίου χρόνου, με τουλάχιστον 492 νεκρούς, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται 35 παιδιά και 58 γυναίκες, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.645. Οι επιθέσεις αυτές συνιστούν την πιο αιματηρή ημέρα της σύγκρουσης, η οποία μαίνεται παράλληλα με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας​.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι χτύπησαν περίπου 1.300 στόχους της Χεζμπολάχ μέσα σε 24 ώρες, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Northern Arrows». Ανάμεσα στους στόχους ήταν αποθήκες όπλων και στρατηγικά σημεία, με την IDF να αναφέρει ότι «ένας μεγάλος αριθμός μαχητών της Χεζμπολάχ» σκοτώθηκε. Η κλιμάκωση αυτή προκάλεσε ανησυχίες παγκοσμίως για περιφερειακή ανάφλεξη, καθώς πολλοί φοβούνται ότι η σύγκρουση μπορεί να επεκταθεί πέρα από τον Λίβανο και τη Γάζα​.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τον αυξημένο αριθμό αμάχων θυμάτων, ενώ ο διεθνής διπλωματικός κόσμος προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον Λίβανο, ενώ η Αίγυπτος και το Ιράκ ζήτησαν επίσης άμεσες διπλωματικές ενέργειες​.



Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν οδηγήσει χιλιάδες οικογένειες στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καταφεύγοντας σε πόλεις όπως η Βηρυτός και η Σαΐντα, όπου έχουν δημιουργηθεί κέντρα υποδοχής. Οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ φαίνεται να οδεύουν προς ένα ολοκληρωτικό πόλεμο, καθώς η Χεζμπολάχ απαντά με εκτοξεύσεις ρουκετών​.

Ο κίνδυνος μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης είναι πλέον ορατός, καθώς η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να παρέμβει για να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση.

«Ουδείς θα ωφεληθεί από κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή»

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου προειδοποίησαν χθες Δευτέρα (23/9) πως οι επιθέσεις και αντεπιθέσεις ή ενέργειες αντιποίνων στη Μέση Ανατολή εγείρουν κίνδυνο να γενικευτεί ο πόλεμος σε όλη την περιφέρεια και κανένας δεν έχει να κερδίσει κάτι από αυτό.

«Οι δράσεις και αντιδράσεις εγείρουν κίνδυνο μεγέθυνσης αυτής της επικίνδυνης κλιμάκωσης της βίας» και μπορεί «να σύρουν όλη τη Μέση Ανατολή σε ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη με αδιανόητες συνέπειες», τόνισαν οι ΥΠΕΞ της G7 μετά τη συνεδρίασή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν «στέρεες ιδέες» για την αποκλιμάκωση, ενώ άφησε να εννοηθεί πως η Ουάσιγκτον τάσσεται εναντίον χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, την ιδέα της «αποκλιμάκωσης μέσω της κλιμάκωσης», προεξοφλώντας πως δεν είχε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Το Ιράκ ζήτησε «κατεπείγουσα συνάντηση» αραβικών κρατών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να γίνει προσπάθεια να «σταματήσει» το Ισραήλ, που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε πως έχει βαλθεί να «οδηγήσει όλη την περιοχή στο χάος».

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν επίσης πρόσαψε στο Ισραήλ, ορκισμένο εχθρό της Τεχεράνης, πως θέλει να «διευρύνει» τον πόλεμο.

Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, κάλεσαν το Σάββατο τους υπηκόους τους να φύγουν εσπευσμένα από τον Λίβανο και επίσης γνωστοποίησαν πως αναπτύσσουν «μικρό αριθμό» επιπλέον στρατιωτικών στη Μέση Ανατολή. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως «εργάζεται» για να υπάρξει «αποκλιμάκωση».

Η Κίνα κάλεσε επίσης δικούς της υπηκόους να φύγουν από το Ισραήλ και τον Λίβανο το «ταχύτερο», ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε πως παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις.

Προχθές Κυριακή ο κ. Γκουτέρες δήλωσε πως φοβάται ότι ο Λίβανος θα μετατραπεί σε δεύτερη Γάζα.

Τον σχεδόν έναν χρόνο που διαρκούν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ, έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι στον Λίβανο, στην πλειονότητά τους μαχητές, όπως και πολλοί άμαχοι, και δεκάδες άλλοι στο Ισραήλ και στο κατεχόμενο υψίπεδο του Γκολάν.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα των ισραηλινών αρχών, που συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν στον παλαιστινιακό θύλακα.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια παλαιστινίων μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 33 θεωρούνται νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, η κυβέρνηση του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στον θύλακο από το 2007, την οποία χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 41.455 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι αριθμοί του οποίου θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ. Ο μικρός παλαιστινιακός θύλακος υπό πολιορκία είναι αντιμέτωπος με ανθρωπιστική καταστροφή.

Κάλεσαν «να σταματήσει ο τρέχων κύκλος καταστροφής» κι επέμειναν στο ότι «καμιά χώρα δεν έχει κάτι να κερδίσει από την περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή».

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ