Η Μύκονος αντιτίθεται στην αύξηση των τελών στις κρουαζιέρες: «Να αναθεωρηθεί το μέτρο»


Σφοδρή αντίδραση του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου της Μυκόνου για τη νέα αύξηση των τελών κρουαζιέρας.

Το νέο τέλος των 20 ευρώ ανά επιβάτη που αποβιβάζεται από κρουαζιερόπλοιο στη Μύκονο και τη Σαντορίνη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς θεωρείται υπερβολικό σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου, Χρήστος Βερώνης, είχε τονίσει ότι ένα τόσο υψηλό τέλος θα πλήξει την τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις, ενώ, η απόδοση μόνο ενός μικρού μέρους των εσόδων στον Δήμο επιβεβαιώνει ότι το μέτρο είναι κυρίως εισπρακτικού χαρακτήρα, αντί να στοχεύει στην ανάπτυξη των τοπικών λιμενικών υποδομών, μιλώντας στο Newsbomb.gr και την Αναστασία – Βασιλική Γκολέμη.

Με «αιχμηρές» αναφορές για την άδικη στοχοποίηση της Μυκόνου και με στοιχεία που αποδεικνύουν τη συμβολή της κρουαζιέρας στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου του νησιού εξέφρασε έντονη αντίθεση για το μέτρο, στην αύξηση των τελών ανά επιβάτη που, όπως επεσήμανε, μπορεί να εξελιχθεί σε αντικίνητρο για την προσέγγιση των κρουαζιερόπλοιων στο μέλλον.

daedadf8-267a-42e1-85e7-5ec93b3930ff.jpg

Στην ομιλία του στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής, ο κ. Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας ζήτησε από την κυβέρνηση:

  • Να αναθεωρήσει την επιβολή ειδικού τέλους ανά επιβάτη κρουαζιέρας,
  • Να επανεξετάσει την τεράστια αύξηση των τελών κρουαζιέρας, για το νησί μας, προκειμένου η αύξηση αυτή, να είναι σε αρμονία με τις τιμές άλλων λιμανιών της ευρύτερης περιοχής και να εφαρμοστεί σταδιακά,
  • Να επανακαθορίσει την διανομή των εσόδων, από την επιβολή του ειδικού τέλους ανά επιβάτη κρουαζιέρας, ώστε τα έσοδα που θα προκύπτουν να επενδύονται, άμεσα, στις λιμενικές υποδομές του νησιού μας και στην στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης μας, για την διατήρηση της Μυκόνου ως ανταγωνιστικού προορισμού.

Ακολούθησε ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου έπειτα από πρόταση του Δημάρχου, Χρήστου Βερώνη, που αντιτίθεται στην υπέρογκη αύξηση των τελών ανά επιβάτη κρουαζιέρας.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου τόνισε πως «το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μία συνεχιζόμενη αρνητική δημοσιότητα που επικαλούμενη τον δήθεν “υπερτουρισμό”, τείνει να ισοπεδώσει όσα κατάφερε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια στην τουριστική ανάπτυξη, με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ, που πέρα από τις αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις ωφελεί το σύνολο κάθε τοπικής οικονομίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, στο επίκεντρο της αρνητικής κριτικής βρέθηκε η Μύκονος που για να θυμηθούμε τη ρήση του αείμνηστου Γέρου της Δημοκρατίας Γεωργίου Παπανδρέου, “κεφαλή υπερέχουσα, σκοπεύσατε πυρ”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το νησί μας αντιμετωπίζει μία τιμωρητική διάθεση. Από πολλά χρόνια πριν, οτιδήποτε αρνητικό συνέβαινε, το χρέωναν στην Μύκονο. Επειδή ουδείς μπορεί να γνωρίζει τα βαθύτερα κίνητρα αυτής της συστηματικής επικοινωνιακής και όχι μόνο επίθεσης, είχα παλιότερα τονίσει ότι “η Μύκονος δεν πωλείται”.

Στη συνέχεια, ο κ. Μέγας, αφού σημείωσε ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες για τα κυβερνητικά μέτρα που αφορούν στην κρουαζιέρα ελήφθησαν χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, εξέφρασε φόβους ότι η εκτόξευση των τελών ελλοχεύει τον κίνδυνο να στραφούν οι εταιρίες κρουαζιερόπλοιων προς άλλους προορισμούς με ότι αυτό σημαίνει για την κοινωνία και την οικονομία του νησιού.

Πολύ περισσότερο που, όπως είπε, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Τουρισμού το σύνολο εσόδων αναμένεται να ανέλθει στα 50 εκατ. ευρώ. Το 1/3 των εσόδων θα πάει στους δήμους, 1/3 στο Υπουργείο Ναυτιλίας και 1/3 στο Υπουργείο Τουρισμού.

«Σύμφωνα, όμως με δικούς μας υπολογισμούς για το 2025, λαμβάνοντας υπόψη την κίνηση των 2 τελευταίων ετών, μόνο από το λιμάνι της Μυκόνου θα εισπράξουν περίπου 21 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ περισσότερα τα έσοδα από τα 50 εκ που ανήγγειλε η κυβέρνηση και ανησυχούμε ότι το ΔΛΤΜ θα παραμείνει, παρά της προσπάθειές του στο ποσό των 0,35€ ανά επιβάτη (2003), που μέχρι σήμερα ισχύει.

Ουδείς αρνείται την αναπροσαρμογή του τέλους, όταν μάλιστα αυτή ενισχύει τα έσοδα κάθε προορισμού, πράγμα που ακόμα και με αυτή την απόφαση τίποτα δεν είναι βέβαιο ότι τα έσοδα θα ωφελήσουν τον τόπο μας. Αλλιώς, όμως είναι να υπάρξει μία λελογισμένη αύξηση και αλλιώς να «τιναχτεί» 60 φορές πάνω από την ισχύουσα τιμή», προσέθεσε.

Στη συνέχεια, παρέθεσε το παράδειγμα της Βενετίας, όπου «μπορεί το έσοδο να βοήθησε τα κρατικά ταμεία, δεν έφερε όμως αποτέλεσμα για το λόγο που επιβλήθηκε, δηλαδή τον περιορισμό των αποβιβάσεων επιβατών κρουαζιέρας και ήταν λογικό. Το θέμα λοιπόν δεν είναι να λαμβάνονται κατασταλτικά μέτρα για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου, πολύ περισσότερο όταν έχουν αποδειχτεί ως ατελέσφορα».

Ο κ. Μέγας αναγνώρισε το πρόβλημα της ομαδικής προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων στο νησί, πράγμα όμως που, όπως επισήμανε, διευθετήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο σε συνεννόηση με τις εταιρίες κρουαζιερόπλοιων και, με το σύστημα berth allocation «καταφέραμε να αποκεντρώσουμε και να κατανείμουμε ισομερώς τις αφίξεις του νέου χρόνου περιορίζοντας αυτές από τις αρχές του 2025 σε μέχρι 5 – 6 κρουαζιερόπλοια την ημέρα ώστε και οι επιβάτες που αποβιβάζονται να κινούνται με άνεση και να μην υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού στη Χώρα και τις υπόλοιπες περιοχές του νησιού.

Αντί, λοιπόν, να βγαίνουμε με μέτρα αναποτελεσματικά που στην ουσία είτε μετακυλίουν στον επιβάτη το κόστος ή επιβαρύνουν τις εταιρίες κρουαζιερόπλοιων, φροντίσαμε να ρυθμίσουμε το θέμα προς όφελος όλων, χωρίς να χρειαστεί να φανούμε αρνητικοί σε μία μορφή τουρισμού που, ομολογουμένως, βοηθά την τοπική μας κοινωνία και οικονομία όταν έχει σωστή ροή.

Το ΔΛΤΜ έχει ξεκινήσει την οργάνωση των αφίξεων Κρουαζιέρας από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης και πιο συγκεκριμένα έχουν αιτηθεί 975 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων για το 2025, με τη συχνότητα των αφίξεων να μην υπερβαίνει τα έξη πλοία την ημέρα».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου αναφέρθηκε σε μία σειρά ενεργειών και παρεμβάσεων προς κυβερνητικούς φορείς σχετικά με το θέμα, προτείνοντας την αύξηση των τελών στα 3 ευρώ και όχι στα 20.

Επίσης, είπε ότι γνωστοποιήθηκε στους κυβερνητικούς παράγοντες η λειτουργία της νέας πλατφόρμας για την οργάνωση των αφίξεων Κρουαζιέρας στο νησί με τη διευκρίνιση ότι η Μύκονος δεν είναι κορεσμένη, όπως πιθανότατα να συμβαίνει σε άλλους τουριστικούς προορισμούς. Ταυτόχρονα τονίστηκαν τα οφέλη της κρουαζιέρας στην τοπική κοινωνία, ενώ τα ίδια θέματα συζητήθηκαν και με την Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ).

Παράλληλα, έγινε ενημέρωση προς όλες τις εταιρείες κρουαζιέρας, «απευθείας και μέσω της διεθνούς ένωσής τους (CLIA), για την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ελλιμενισμού των κρουαζιερόπλοιων στους λιμένες μας (Berth Allocation System) και την δυνατότητα εγγραφών χρηστών, σε αυτή, για την καταχώρηση των αιτημάτων τους. Στην ίδια επιστολή τονίσαμε στις εταιρείες την δυνατότητα καταχώρησης των αιτημάτων τους μέχρι την 31η Ιουλίου 2024».

Τέλος, ενημέρωσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συνάντηση που είχε τον Αύγουστο με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και την ανοικτή επιστολή που απηύθυνε πριν λίγες μέρες προς τον Πρωθυπουργό. «Υποστηρίζουμε την ιδέα αυξήσεων στα τέλη επιβατών, αρκεί αυτές να είναι σε αρμονία με τις τιμές των άλλων λιμανιών της περιοχής μας, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της ανταγωνιστικότητας του νησιού μας, ως κορυφαίου προορισμού. Τονίζεται, εξάλλου, ότι στα λιμάνια της Ευρώπης το τέλος κυμαίνεται στα 3,00 ευρώ – 3,50 ευρώ ανά επιβάτη».

«Η Μύκονος έχει αναπτύξει ένα μοναδικό οικοσύστημα, όπου οι παραδοσιακοί τουρίστες και οι επισκέπτες κρουαζιέρας συνυπάρχουν αρμονικά, συμβάλλοντας στη ζωτικότητα του νησιού όλο το χρόνο. Δεν υπάρχει λόγος να αποθαρρύνουμε την επισκεψιμότητα, αλλά υπάρχει ανάγκη να ρυθμίσουμε τη ροή των επισκεπτών στο χώρο και στο χρόνο, πράγμα που αποτελεί, άλλωστε, βασικό στόχο όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών», συμπλήρωσε.

«Ως άνθρωπος που έχω αναλώσει πολλές δεκαετίες της ζωής μου υπηρετώντας τον τόπο μας, βλέπω με λύπη ότι η Μύκονος αντιμετωπίζεται από κάποιους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η τοπική μας κοινωνία. Ακούμε συχνά όλοι τη νέα μόδα που έχει ονομαστεί “Μυκονοποίηση” λες και η Μύκονος, που σήκωσε στις πλάτες της την Ελλάδα και βραβεύτηκε στο εξωτερικό ως ιδανικός προορισμός, να πρέπει στοχοποιείται συνέχεια. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό κι εκείνο είναι το μήνυμα που πρέπει σήμερα όλοι μαζί να στείλουμε προς όλες τις κατευθύνσεις».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ