Θηλασμός: Επιτρέπεται μετά από καρκίνο του μαστού;


Ο θηλασμός μετά από καρκίνο του μαστού είναι ένα ευαίσθητο και σημαντικό ζήτημα που έχει απασχολήσει πολλές γυναίκες και ειδικούς. Πρόσφατες κλινικές μελέτες, που παρουσιάστηκαν στην Ετήσια Συνάντηση 2024 του European Society for Medical Oncology (ESMO), παρέχουν αισιόδοξα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια του θηλασμού μετά τη νόσο.

Κύρια ευρήματα των μελετών

Δύο σημαντικές μελέτες που επικεντρώθηκαν στον θηλασμό μετά από καρκίνο του μαστού, ιδιαίτερα σε γυναίκες που φέρουν γονιδιακές μεταλλάξεις BRCA και έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ετερόπλευρου καρκίνου, ανέδειξαν ότι ο θηλασμός δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υποτροπής ή νέου καρκίνου. Στη μελέτη POSITIVE, στην οποία συμμετείχαν γυναίκες με θετικό σε ορμονικούς υποδοχείς καρκίνο του μαστού, το 62% αυτών που ολοκλήρωσαν την εγκυμοσύνη κατάφεραν να θηλάσουν, και δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά υποτροπής συγκριτικά με όσες δεν θήλασαν.

Στη δεύτερη μελέτη, γυναίκες με μετάλλαξη BRCA που θήλασαν δεν παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής ή ανάπτυξης καρκίνου στον ετερόπλευρο μαστό. Ειδικότερα, η μελέτη κατέγραψε μακροχρόνια δεδομένα, με παρακολούθηση έως και 7 χρόνια, χωρίς να εντοπίσει αρνητικές συνέπειες από τον θηλασμό.

Σημαντικότητα των αποτελεσμάτων

Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς προσφέρουν στις γυναίκες που επιβίωσαν από καρκίνο του μαστού τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα θηλάσουν τα παιδιά τους, χωρίς να ανησυχούν για τον κίνδυνο υποτροπής. Οι γιατροί, που προηγουμένως ήταν επιφυλακτικοί, τώρα μπορούν να βασιστούν σε συγκεκριμένα δεδομένα για να συμβουλέψουν τις γυναίκες πιο αποτελεσματικά.

Παρόλο που τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερες προοπτικές μελέτες για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων, ιδίως για τις γυναίκες με μετάλλαξη BRCA, καθώς η παρούσα έρευνα είχε αναδρομικό χαρακτήρα. Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός αποτελούν πλέον μια επιλογή που δεν αποκλείεται για τις επιβιώσασες του καρκίνου, ενισχύοντας την ψυχική τους υγεία και την ποιότητα ζωής​

Αυτή η αναπτυσσόμενη έρευνα προσφέρει ελπίδα σε πολλές γυναίκες που αντιμετώπισαν την ασθένεια και επιθυμούν να προχωρήσουν σε οικογένεια και μητρότητα με ασφαλή και ενημερωμένο τρόπο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ