Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Μέλημα η ενότητα και η συνεργασία των Ορθοδόξων εκκλησιών


Όσα επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ιερατική σύναξη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, στο Κιλκίς

“Μέλημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι η ενότης και η δημιουργική συνεργασία των Ορθοδόξων εκκλησιών, όλες μαζί είμαστε η Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία και πρέπει να έχουμε ενιαία φωνή και να δίνουμε ενιαία μαρτυρία προς τον κόσμο” τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε ιερατική σύναξη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, στο Κιλκίς.

Ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε τις διαχρονικές προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, με πιο πρόσφατη τη διοργάνωση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στην Κρήτη το 2016.

“Εμείς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αγαπούμε όλους τους αδελφούς αρχιερείς, τους ευγνωμονούμε, διότι πολύ συχνά μας επισκέπτονται και διαδηλώνουν την αγάπη τους και την αφοσίωση τους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είτε είναι της δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είτε είναι της δικαιοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, είτε άλλων αυτοκεφάλων εκκλησιών” ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε:

“Όλοι προσβλέπουν προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως σημείο αναφοράς, ως το κέντρο της Ορθοδοξίας, ως την στοργική Μητέρα Εκκλησία, από την οποία εκπορεύονται όλες οι αναδεντράδες, όλα τα κλήματα. Και αν εξαιρέσουμε τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων και την Εκκλησία της Κύπρου, όλες οι νεότερες εκκλησίες έχουν την ρίζα τους, την προέλευσή τους, το ξεκίνημα τους, ως αυτοκεφάλων εκκλησιών, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι από την αρχή της θητείας του προσπάθησε να ενθαρρύνει τις συναντήσεις μεταξύ των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και έγιναν με πρωτοβουλία του πολλές προπαρασκευαστικές συναντήσεις για να διοργανωθεί η Σύνοδος. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι είχε προτείνει τον Ιανουάριο του 2016 να γίνει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας – αντί της Κρήτης, όπου και έγινε τελικά τον Ιούνιο του 2016 – στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγία Ειρήνη, όπου το 381 μ.Χ. έγινε η Δεύτερη Οικουμενική Σύνοδος.

Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι στις 8 Δεκεμβρίου θα κάνει τα θυρανοίξια της μητρόπολης Σμύρνης, “που έμεινε νεκρά και βωβή για περίπου εκατό χρόνια “, αλλά πλαισιώθηκε τελευταία, χάρη στις ενέργειες και του προκαθημένου της Μητροπολίτη Σμύρνης, με νέους Ορθόδοξους διαφόρων εθνικοτήτων και πρόσθεσε:

“Είχαμε μια μικρή εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, με όλους αυτούς τους νέους Ορθόδοξους του ποιμνίου του, δε μας επαρκούσε η Αγία Φωτεινή και παρεκάλεσα τον Πάπα και μας έδωσε μία μεγάλη καθολική εκκλησία της Παναγίας, μιας Σάντα Μαρία, στη Σμύρνη και θα πάω στις 8 Δεκεμβρίου να κάνω τα θυρανοίξια της. Η μητρόπολη Σμύρνης είναι και ζωντανή τοπική εκκλησία το παρόν επανασυνδέθηκε με το παρελθόν και ο άγιος Σμύρνης με τους συνεργάτες του γράφει σελίδες δόξης”.

Το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί και θα χοροστατήσει στον Εσπερινό, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Κιλκίς.

*Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ