Ξεκίνησε το «ξεκαθάρισμα» με το Ισραήλ, λέει η Χεζμπολάχ – Μπαράζ επιθέσεων από τον IDF


Σε νέα, ακόμα πιο επικίνδυνη φάση, έχει εισέλθει ο πόλεμος στο Ισραήλ.

Το χειρότερο σενάριο φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται για την πολύπαθη Μέση Ανατολή, με τον πόλεμο να επεκτείνεται και στον Λίβανο, μετά τη Γάζα.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ δήλωσε πως η οργάνωση έχει εισέλθει σε μια νέα φάση στη μάχη της με το Ισραήλ, την οποία περιέγραψε ως μια «ανοικτή μάχη ξεκαθαρίσματος» λογαριασμών, σε σχόλια που έκανε σήμερα, κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός ανώτερου διοικητή που σκοτώθηκε σε ένα ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, η Χαμάς χαιρέτισε σήμερα «τη γενναιότητα» της Χεζμπολάχ, η οποία συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ παρά τα πλήγματα που έχει καταφέρει ο ισραηλινός στρατός στη λιβανική οργάνωση.

«Η Χαμάς χαιρετίζει τους μαχητές της αντίστασης στον Λίβανο για τη μάχη και το θάρρος τους μπροστά στη σιωνιστική πολεμική μηχανή και για την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να πολεμούν για να στηρίξουν τον παλαιστινιακό λαό (…) στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη», επισημαίνει η Χαμάς σε ένα δελτίο Τύπου.

Μιλώντας στην κηδεία του Ιμπραχίμ Ακίλ, ο Ναΐμ Κασέμ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ είπε ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει «εγκλήματα πολέμου που είναι οδυνηρά για εμάς» και ως αποτέλεσμα, έχει ξεκινήσει μια «μάχη χωρίς όρια».

Ο Κασέμ είπε ότι το Ισραήλ «διέπραξε τρία εγκλήματα πολέμου που ήταν οδυνηρά για εμάς» και ότι οι πρόσφατες επιθέσεις του «αντιπροσωπεύουν το υψηλότερο επίπεδο τερατουργίας που δεν έχουμε δει ποτέ κάτι παρόμοιο σε αυτήν την εποχή».

Tα ξημερώματα της Κυριακής η Χεζμπολάχ επιφύλαξε τέσσερεις γύρους επιθέσεων κατά του Ισραήλ, με κύριο στόχο μία βάση της αεροπορίας. Από τη 01:00 έως και τις 06:30 το πρωί της Κυριακής, οι σειρήνες ηχούσαν σε ολόκληρο το Βόρειο Ισραήλ, με συναγερμούς στη Χάιφα και γύρω από αυτήν, την αεροπορική βάση «Ραμάτ Νταβίντ», τη Ναζαρέτ, την Αφούλα και την κάτω Γαλιλαία. Στις 02:00, ο ραδιοφωνικός σταθμός του στρατού ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ χτυπούσε τον νότιο Λίβανο σε απάντηση αυτών των πληγμάτων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ εκτιμά ότι η λιβανική Χεζμπολάχ τελεί υπό όλο και αυξανόμενη πίεση από τη στρατιωτική ισχύ του Ισραήλ. Σύμφωνα με το γραφείο του, ο Γκάλαντ είπε ότι η Χεζμπολάχ νιώθει τώρα σαν να την καταδιώκουν.

Ο Γκάλαντ είπε επίσης ότι οι επιθέσεις του Ισράηλ θα συνεχιστούν εωσότου η χώρα μπορέσει να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι των πόλεων στο βόρειο Ισραήλ θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τόνισε ότι αυτός είναι ο στόχος και η αποστολή και το Ισραήλ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να το επιτύχει αυτό.

Εξάλλου σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον ισραηλινό λαό, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε ότι «η Χεζμπολάχ θα καταλάβει το μήνυμα», μία μέρα μετά το «μπαράζ» βομβαρδισμών από τον IDF και την οργάνωση του Λιβάνου.

«Αν η Χεζμπολάχ δεν έχει καταλάβει το μήνυμα, σας υπόσχομαι ότι θα το κάνει. Φυσικά, είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε τους κατοίκους μας στο βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους. Καμία χώρα δεν μπορεί να ανεχθεί πυρά εναντίον των πολιτών της, εναντίον των περιοχών της, και εμείς –το κράτος του Ισραήλ– δεν θα το ανεχθούμε. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της ασφάλειας».

Μπαράζ εχθροπραξιών – Προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Νωρίτερα σήμερα, η Χεζμπολάχ ανέφερε πως έριξε δεκάδες ρουκέτες εναντίον εγκαταστάσεων παραγωγής του στρατού και μιας αεροπορικής βάσης κοντά στην ισραηλινή πόλη Χάιφα.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως μια ομοβροντία 150 ρουκετών, πυραύλων κρουζ και ντρόουν ερρίφθη με κατεύθυνση το έδαφός του τη νύχτα έως τα ξημερώματα, με την πλειοψηφία εξ αυτών να προέρχεται από τον Λίβανο και να στοχεύει το βόρειο Ισραήλ.

Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ.

Οι ΗΠΑ πάντος δια στόματος του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι πρπειδοποιούν ότι μια στρατιωτική «κλιμάκωση» δεν είναι προς «το συμφέρον» του Ισραήλ.

«Δεν πιστεύουμε ότι η στρατιωτική κλιμάκωση αυτής της σύρραξης είναι προς το συμφέρον τους», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Αυτό λέμε απευθείας στους Ισραηλινούς ομολόγους μας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για μια «διπλωματική» επίλυση της κρίσης.

Στα άδυτα της Χεζμπολάχ: Αποκαλυπτικό βίντεο από την υπόγεια «ρουκετούπολη»

Η οργάνωση του Λιβάνου, μέσω ενός πολεμικού βίντεο, παρουσίασε την υπόγεια Πόλη των Ρουκετών, δημοσιεύοντας πλάνα από μία ή περισσότερες υπόγειες πόλεις, με ρουκέτες και οχήματα τα οποία χρησιμοποιούνται για τους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς που κατασκευάζονται στη Συρία.

Πρόκειται για υπόγειες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται σε ένα ή περισσότερα σημεία του Λιβάνου και φαίνεται ότι η οργάνωση είχε φροντίσει να προστατεύσει τις αποθήκες πυρομαχικών της υπογείως, έχοντας προβλέψει την αεροπορική ανωτερότητα του Ισραήλ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ