Οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων ονειρεύονται «νέες χώρες» που διοικούνται από επιχειρήσεις


Οι ρηξικέλευθες προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου για το μέλλον

«Κράτος δικτύου». Αυτή είναι η ιδέα που οραματίζονται επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ενεργά στην αγορά κρυπτονομισμάτων, υπό τον φόβο μελλοντικών εντονότερων αναταράξεων στο πολιτικό και οικονομικό «γίγνεσθαι» και μάλιστα, μερικές εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την 5η Νοεμβρίου.

Ο Μπαλάγι Σρινιβάσαν, ένας από τους βασικότερους θιασώτες της «ψηφιακής οικονομίας», είναι επιχειρηματίας νεοφυών επιχειρήσεων και πρώην συνεργάτης της μεγάλης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου, Andreessen Horowitz.

Σε πρόσφατη ομιλία σε συνέδριο στο Άμστερνταμ σχετικά με τις κοινωνίες του μέλλοντος, σκιαγράφησε την ιδέα του: «Δημιουργούνται νέες εταιρείες, όπως η Google. Νέες κοινότητες όπως το Facebook. Νέα νομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum. Μπορούμε, λοιπόν, να φτιάξουμε νέες χώρες;».

«Φανταστείτε χίλιες διαφορετικές start–up επιχειρήσεις, καθεμία από αυτές να αντικαθιστά έναν διαφορετικό παραδοσιακό θεσμό», υπογράμμισε. Ονόμασε την ιδέα «κράτος δικτύου» και πρόκειται για ένα νεοφυές έθνος.

Οι κοινότητες θα σχηματίζονταν –αρχικά στο διαδίκτυο– γύρω από ένα σύνολο κοινών ενδιαφερόντων ή αξιών. Στη συνέχεια, θα αποκτούσαν γη και θα γίνονταν φυσικές «χώρες» με τους δικούς τους νόμους. Αρχικά, θα υπήρχαν παράλληλα με τα υπάρχοντα εθνικά κράτη, αλλά τελικά θα τα αντικαθιστούσαν εντελώς.

Η φιλοδοξία του «κράτους δικτύου» δεν είναι απλώς να υπάρχουν ευέλικτες κυβερνήσεις, ώστε οι εταιρείες να διαχειρίζονται απερίσπαστα τις υποθέσεις τους. Η βασική προϋπόθεση θα είναι να αντικαταστήσει τις κυβερνήσεις με επιχειρήσεις.

Η ιδέα του Μπαλάγι Σρινιβάσαν βασίζεται στην ιδέα των «πόλεων ειδικού σκοπού», αστικών περιοχών που αποτελούν μία ειδική οικονομική ζώνη, παρόμοια με τα ελεύθερα λιμάνια. Υπάρχουν πολλά τέτοια έργα υπό κατασκευή σε όλο τον κόσμο, όπως στη Νιγηρία και τη Ζάμπια.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ