ΣΥΡΙΖΑ: Οι σκέψεις των «100», ο πανικός των «κασσελίστας» και άγνωστος «Χ» για την ηγεσία


Σήμερα (21/09, 11:00), συνεδριάζει για ακόμη μία φορά η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία καλείται να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα και τα κριτήρια των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία.

Εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων και εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, συνεδριάζει σήμερα στις 11:00 η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κατά την οποία θα τεθεί επί τάπητος ο «οδικός χάρτης» εν όψει του Συνεδρίου του κόμματος και της επακόλουθης διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, δεν αναμένεται τελικά να αλλάξουν τα κριτήρια για την υποβολή υποψηφιότητας και θα απαιτούνται, όπως και την προηγούμενη φορά, 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Το χρονοδιάγραμμα μέχρι την εκλογή δεν αναμένεται, ούτε και αυτό, να διαφοροποιηθεί και επομένως, όπως έχει εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία: Στις 19 – 20 Οκτωβρίου θα γίνει η εκλογή συνέδρων για το έκτακτο Συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί 1 – 3 Νοεμβρίου. Η εκλογή αρχηγού θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου, ενώ ο δεύτερος γύρος, αν χρειαστεί, την 1η Δεκεμβρίου.

Η Κεντρική Επιτροπή, ωστόσο, αναμένεται να λάβει αποφάσεις για την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων και των συνοδευτικών υπογραφών.

Οι σκέψεις των «100»

Στην πραγματικότητα, κανένας δεν είναι σε θέση να υπολογίσει με ακρίβεια τους συσχετισμούς δύναμης που επικρατούν αυτή τη στιγμή, εντός της Κεντρικής Επιτροπής. Η συμμαχία που οδήγησε στην ανατροπή του Στέφανου Κασσελάκη, έχει διαφορετική αντίληψη επί των επί μέρους ζητημάτων.

Οι «100» δεν βρίσκονται και στην καλύτερη κατάσταση. Στην πραγματικότητα, στο εσωτερικό της ομάδας κυριαρχούν δύο διαφορετικές θέσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κινηθούν στην υπόθεση των κριτηρίων για τους υποψηφίους.

Η πρώτη, εκείνη που υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να ανακινηθεί το ζήτημα και πως θα πρέπει να ψηφιστεί η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, που προβλέπει μόνο 30 υπογραφές και τον σεβασμό του καταστατικού, αλλά και των συλλογικών αποφάσεων.

Η δεύτερη, που εκφράζεται από τον Χρήστο Σπίρτζη, επιθυμεί να θέσει ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής το θέμα του πόθεν έσχες και σύμφωνα με πληροφορίες, θα το κάνει. Με ή χωρίς τη στήριξη της όλης ομάδας. Όλα αυτά, αλλά και η πιθανότητα στήριξης του Σωκράτη Φάμελλου για την ηγεσία –που ούτε εκεί υπάρχει ομοφωνία– απασχόλησαν την τελευταία τους σύσκεψη.

Οι «κασσελίστας» είναι σε «αναμμένα κάρβουνα»

Όλα δείχνουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα ανακοινώσει υποψηφιότητα την προσεχή Τρίτη (24/09), με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την περυσινή νίκη των μηχανισμών που των στήριξαν.

Ως προς τη σημερινή συνεδρίαση, επιδιώκουν να φέρουν πιο κοντά τις ημερομηνίες των εκλογών, αλλά και να μετατρέψουν το έκτακτο Συνέδριο που θα εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία, σε διαρκές, προκειμένου να λάβουν μέρους οι διορισμένοι –στη συντριπτική τους πλειοψηφία– σύνεδροι του Φεβρουαρίου.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει πάντα ο φόβος της επιστροφής του κριτηρίου του πόθεν έσχες, το οποίο –άγνωστο γιατί– προσπαθούν να αποφύγουν με κάθε τρόπο, παρ’ ότι οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη δηλώνουν ότι ο τελευταίος το έχει καταθέσει.

Ο άγνωστος υποψήφιος «Χ» για την προεδρία

Τα στελέχη που δεν επιθυμούν να δουν τον Κασσελάκη εκ νέου «ένοικο» της Κουμουνδούρου, βρίσκονται σε αναζήτηση ενός νέου προσώπου, που να είναι ενωτικό και να συνδυάζει κομματικότητα με φρεσκάδα και έναν (κάποιον) αιφνιδιασμό, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Άνθρωποι με γνώση του παρασκηνίου αποκλείουν την ευθεία εμπλοκή του τέως αρχηγού του κόμματος και πρώην Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, εκείνος παρακολουθεί τις εξελίξεις, βάσει του ρεπορτάζ.

Πριν από τον Αύγουστο, οι «διερευνητικές» ή το σκάουτινγκ από πλευράς Τσίπρα φέρουν τον Διονύση Τεμπονέρα να συνομιλεί με εκείνον για ενδεχόμενη κάθοδο. Όμως, αυτήν την εβδομάδα ο νέος εργατολόγος απέκλεισε δημόσια κάθε σενάριο, παρά τις πιέσεις.

Ιδανικά, αυτό το πρόσωπο θα ήταν από τη δεξαμενή των κοινωνικών αγώνων, τη μαχόμενη δικηγορία, τον ακτιβισμό ή άλλο πεδίο και με θεσμικό – πολιτικό ρόλο, όπως αναφέρουν ατύπως στελέχη που ανήκουν στο ρεύμα «αντί–Κασσελάκης».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ