Επιδοτούμενη κατάρτιση για πάνω από 34.000 εργαζόμενους- «Γκάζι» στην αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων


Την ευκαιρία να εφοδιαστούν με ψηφιακές δεξιότητες οι εργαζόμενοι σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς θέλουν να αξιοποιήσουν 17 φορείς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» 2021-2027 του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (από τις 24 Μαΐου μέχρι τις 31 Ιουλίου).

Στόχος του προγράμματος με τίτλο την «Υλοποίηση προγραμμάτων αναβάθμισης επιπέδου ψηφιακών δεξιοτήτων (upskilling) σε θέματα αξιοποίησης και διαχείρισης καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών» συνολικού προϋπολογισμού 62,5 εκατομμυρίων ευρώ, είναι η κατάρτιση τουλάχιστον 34.722 εργαζομένων, από τους οποίους θα πρέπει τουλάχιστον το 25% να είναι γυναίκες.

Η πρόσκληση αφορά σε εργαζόμενους (όχι αυτοαπασχολούμενους), τουλάχιστον μέσου επιπέδου ψηφιακών δεξιοτήτων, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν νέες προχωρημένες ψηφιακές δεξιότητες.

«Η ψηφιακή μετάβαση της χώρας προϋποθέτει και παράλληλα, δημιουργεί συνεχώς νέες ανάγκες για ψηφιακές δεξιότητες. Ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξασφαλίζουμε μέσω του ΕΣΠΑ τους κατάλληλους πόρους και λαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση των πολιτών με ψηφιακές δεξιότητες» δηλώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Το reskilling και το upskilling των πολιτών είναι απαραίτητο ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και οικονομίας. Σε αυτή τη λογική σχεδιάσαμε και τη νέα πρόσκληση του προγράμματος “Ψηφιακός Μετασχηματισμός” για την αναβάθμιση του ψηφιακού επιπέδου χιλιάδων εργαζομένων σε τεχνολογίες αιχμής όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη»

Έρχεται reskilling και στο Δημόσιο

«Μας γεμίζει ικανοποίηση το γεγονός ότι 17 φορείς ασχολήθηκαν με σοβαρότητα και υπέβαλαν την πρόταση τους για δράσεις ψηφιακής κατάρτισης των εργαζομένων». Επισημαίνει μάλιστα, ότι υπάρχει σχεδιασμός να καθίσουν στα «θρανία» και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. «Άμεσα θα προχωρήσουμε σε ανάλογο πρόγραμμα και στο Δημόσιο. Θέλουμε όλοι οι πολίτες, όλοι οι εργαζόμενοι τόσο του δημόσιου όσο και ιδιωτικού, τομέα να είναι συμμέτοχοι στο ψηφιακό άλμα που συντελείται. Η επόμενη μέρα της Ελλάδας είναι ψηφιακή και θα συμμετέχουμε ενεργά όλοι, σε αυτή».

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η πρόσκληση απευθύνθηκε για υλοποίηση στους θεσμικούς κοινωνικούς εταίρους (συμπεριλαμβανομένων των Ινστιτούτων/φορέων αυτών), τα Επιμελητήρια και Ενώσεις Επιμελητηρίων Εθνικής Εμβέλειας και τους Συνδέσμους Επιχειρήσεων Πληροφορικής Εθνικής Εμβέλειας και περιλαμβάνει κριτήρια αποδοτικότητας στην αξιολόγηση της, καθώς και κίνητρα επιβράβευσης για τους φορείς που υλοποιούν ποιοτικά και ταχύτερα.

Πού απευθύνονται τα προγράμματα κατάρτισης

Τα προγράμματα κατάρτισης αποτελούν σε ποσοστό τουλάχιστον 75% επιλεγμένες προτεραιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που στοχεύουν στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων όπως προβλέπονται στην ευρωπαϊκή πολιτική για την Ψηφιακή Δεκαετία 2030 και προσδιορίστηκαν με βάση τις ανάγκες της αγοράς και τρέχουσες τάσεις των ΤΠΕ.

Ενδεικτικά αφορούν σε :

AI /ΑΙ ethics/AI & Enterprises/AI chatbotsCybersecurity/ Cybersecurity με έμφαση σε SMEs /IoT & Cybersecurity/Data Protection PolicyCloud & SMEsBig Data/ Big Data at IoT/Βig Data & Enterprises/Data Visualization/Data Analysis Tools/Big Data AnalyticsData Analytics/Data AnalysisBlockchainProject Management με έμφαση σε έργα IT3D printinge-InvoicingΡομποτική υπηρεσιών

Παράλληλα, οι δικαιούχοι με βάση την ανίχνευση αναγκών που πραγματοποιούν και τη εμπειρία των μελών τους, δύνανται να προτείνουν μέχρι το ποσοστό 25% προγράμματα προχωρημένων δεξιοτήτων ΤΠΕ.

Η πιστοποίηση του επιπέδου ψηφιακών δεξιοτήτων για την επιλογή των συμμετεχόντων, θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας του ΥΨΗΔ που χρησιμοποιεί ΑΙ και έχει αναπτυχθεί από το ΕΔΥΤΕ. Επίσης, περιλαμβάνονται δράσεις συμβουλευτικής στους συμμετέχοντες.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ