ΣΥΡΙΖΑ: Τελευταίες αψιμαχίες στην Κεντρική Επιτροπή – Τι ετοιμάζει το κάθε στρατόπεδο


Τις τελικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα και τα κριτήρια για τις υποψηφιότητες για την ηγεσία, καλείται να πάρει, σήμερα, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας.

Την ίδια στιγμή, τα στρατόπεδα του Παύλου Πολάκη, των «100» και του συστήματος Κασσελάκη, ετοιμάζουν τις τελευταίες τους κινήσεις, επιδιώκοντας να αλλάξουν τους συσχετισμούς της Πολιτικής Γραμματείας.

Σε σκέψεις οι «100»

Στην πραγματικότητα, κανένας δεν είναι σε θέση να υπολογίσει με ακρίβεια τους συσχετισμούς δύναμης που επικρατούν αυτή τη στιγμή, εντός της Κεντρικής Επιτροπής. Η συμμαχία που οδήγησε στην ανατροπή του Στέφανου Κασσελάκη, έχει διαφορετική αντίληψη επί των επί μέρους ζητημάτων.

Οι «100» δεν βρίσκονται και στην καλύτερη κατάσταση. Στην πραγματικότητα, στο εσωτερικό της ομάδας κυριαρχούν δύο διαφορετικές θέσεις για το πως θα πρέπει να κινηθούν στην υπόθεση των κριτηρίων για τους υποψηφίους.

Η πρώτη, εκείνη που υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να ανακινηθεί το ζήτημα και πως θα πρέπει να ψηφιστεί η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, που προβλέπει μόνο 30 υπογραφές και τον σεβασμό του καταστατικού, αλλά και των συλλογικών αποφάσεων.

Η δεύτερη, που εκφράζεται από τον Χρήστο Σπίρτζη, επιθυμεί να θέσει ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής το θέμα του πόθεν έσχες – και σύμφωνα με πληροφορίες, θα το κάνει. Με ή χωρίς τη στήριξη της όλης ομάδας. Όλα αυτά, αλλά και η πιθανότητα στήριξης του Σωκράτη Φάμελλου για την ηγεσία -που ούτε εκεί υπάρχει ομοφωνία- απασχόλησαν τη χθεσινοβραδινή τους σύσκεψη.

Ο Πολάκης με πλατφόρμα

Από τη δική του πλευρά, ο Παύλος Πολάκης έχει πιο καθαρό σχέδιο. Επιδιώκει την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής προέδρου και έχει έτοιμη προς παρουσίαση τη δική του πολιτική πλατφόρμα. Πάντως, προκειμένου να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις, από το περιβάλλον του ξεκαθαρίζουν πως ταύτιση με το σύστημα Κασσελάκη, υπάρχει μόνο στο θέμα του χρονοδιαγράμματος και πουθενά αλλού.

Ο χανιώτης βουλευτής αποτελεί στόχο των σκληρών «κασσελίστας», αφού τόσο ο Πέτρος Παππάς, όσο και η Έλενα Ακρίτα, έχουν πει δημόσια ότι δεν σκοπεύουν να μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που κερδίσει ο Πολάκης. Πάντως, κάθε άλλο παρά τον ενοχλεί η στάση των οπαδών του εξ Αμερικής ορμώμενου επιχειρηματία. Όπως σχολίαζαν συνεργάτες του «εμείς είμαστε με τον γιο του βοσκού» – εννοώντας τον Παύλο Πολάκη και προφανώς ειρωνευόμενοι τα όσα είπε η Έλενα Ακρίτα για τον «γιο της πλύστρας».

Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι «κασσελίστας»

Όλα δείχνουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του, τη Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, τότε που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την περσινή νίκη των μηχανισμών που των στήριξαν.

Ως προς τη συνεδρίαση, αυτή καθ’ αυτή, επιδιώκουν να φέρουν πιο κοντά τις ημερομηνίες των εκλογών, αλλά και να μετατρέψουν το έκτακτο Συνέδριο που θα εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία, σε διαρκές, προκειμένου να λάβουν μέρους οι διορισμένοι -στη συντριπτική τους πλειοψηφία- σύνεδροι του Φεβρουαρίου.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει πάντα ο φόβος της επιστροφής του κριτηρίου του πόθεν έσχες, το οποίο -άγνωστο γιατί- προσπαθούν να αποφύγουν με κάθε τρόπο, παρά το γεγονός ότι οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη δηλώνουν ότι ο τελευταίος το έχει καταθέσει.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ