Ταϊβάν: Έκρινε συνταγματική τη θανατική ποινή, αλλά μόνο για τα πιο σοβαρά εγκλήματα


«Ο πρόεδρος κατανοεί ότι υπάρχουν πολλαπλές φωνές στην κοινωνία της Ταϊβάν και ελπίζει ότι όλοι θα συνεχίσουν να έχουν διάλογο και επικοινωνία με στάση κατανόησης, ανοχής και σεβασμού», ανέφερε το προεδρικό γραφείο

Το συνταγματικό δικαστήριο της Ταϊβάν αποφάσισε την Παρασκευή ότι η θανατική ποινή είναι συνταγματική, αλλά μόνο για τα πιο σοβαρά εγκλήματα με τον πιο αυστηρό νομικό έλεγχο, αφού εξέτασε αίτηση που υποβλήθηκε από 37 άτομα που είναι θανατοποινίτες.

Παρά τη φήμη της Ταϊβάν ως της πιο φιλελεύθερης δημοκρατίας της Ασίας, η θανατική ποινή παραμένει σε γενικές γραμμές δημοφιλής σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αν και τα τελευταία χρόνια εκτελείται σπάνια και τα βίαια εγκλήματα είναι σχετικά χαμηλά.

Σύμφωνα με το Reuters, το δικαστήριο, το οποίο άρχισε να εκδικάζει την υπόθεση τον Απρίλιο, έκρινε ότι αν και το δικαίωμα στη ζωή πρέπει να προστατεύεται, η προστασία αυτή δεν είναι «απόλυτη», δήλωσε ο δικαστής Hsu Tzong-li.

Ομάδες για τα δικαιώματα στην Ταϊβάν, η οποία βρισκόταν υπό στρατιωτικό νόμο μέχρι το 1987, δήλωσαν ότι ενώ υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία στην απόφαση, η Ταϊβάν πρέπει να θέσει τέλος σε όλες τις εκτελέσεις.

«Πότε θα καταργήσει επιτέλους η Ταϊβάν τη θανατική ποινή; Ο δρόμος μπροστά της θα είναι ακόμη πιο δύσκολος», δήλωσε η Συμμαχία της Ταϊβάν για τον τερματισμό της θανατικής ποινής, η οποία υποστήριζε την υπόθεση.

Παρόλα αυτά, το προεδρικό γραφείο δήλωσε ότι η απόφαση αποτελεί σημαντικό ορόσημο για το δικαστικό σύστημα της Ταϊβάν.

«Ο πρόεδρος κατανοεί ότι υπάρχουν πολλαπλές φωνές στην κοινωνία της Ταϊβάν και ελπίζει ότι όλοι θα συνεχίσουν να έχουν διάλογο και επικοινωνία με στάση κατανόησης, ανοχής και σεβασμού», ανέφερε.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Ταϊβάν, το Kuomintang, εξέφρασε τη λύπη του, λέγοντας ότι το δικαστήριο προσπαθούσε στην ουσία να καταργήσει τη θανατική ποινή και πήγαινε ενάντια στα αισθήματα των περισσότερων κατοίκων του νησιού.

Η Ταϊβάν έχει βρεθεί και στο παρελθόν σε δύσκολη θέση διεθνώς για τις εκτελέσεις.

Το 2020, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εκτέλεση ενός άνδρα που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία έξι ανθρώπων σε μια εμπρηστική επίθεση, λίγες ώρες αφότου κέρδισε τον έπαινο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δωρεά έξι εκατομμυρίων μασκών προσώπου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID. Στη συνέχεια η ΕΕ επέκρινε την Ταϊβάν και ζήτησε να σταματήσουν οι εκτελέσεις.

Στη γειτονική Κίνα, ομάδες για τα δικαιώματα εκτιμούν ότι πραγματοποιούνται χιλιάδες εκτελέσεις ετησίως, αν και η κυβέρνησή της δεν δημοσιεύει στοιχεία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ