Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Νέα καθίσματα στους κινηματογράφους Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας


Νέα καθίσματα τοποθετήθηκαν στις κινηματογραφικές αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας στη Θεσσαλονίκη από το Φεστιβάλ – Αναβαθμίστηκε η προσβασιμότητα σε χώρους του Φεστιβάλ

Μια ιδιαίτερη στιγμή για το εμβληματικό κτίριο Ολύμπιον και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι η ολοκλήρωση του μεγάλου έργου τοποθέτησης νέων καθισμάτων στις ιστορικές αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας.

Η τοποθέτηση των νέων καθισμάτων, τα οποία θα αναβαθμίσουν την κινηματογραφική εμπειρία στις δύο αγαπημένες αίθουσες, κάνει πραγματικότητα μια διαχρονική επιθυμία του κοινού της πόλης που απαίτησε χρόνια επιμονής και προσπαθειών.

Φορέας χρηματοδότησης του συνολικού έργου αλλαγής των καθισμάτων στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας είναι το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα νέα καθίσματα και οι εργασίες στις αίθουσες

Τα νέα καθίσματα είναι πιο άνετα και πιο φιλικά προς τον θεατή. Έχουν μεγαλύτερη πλάτη, ενώ έχουν τοποθετηθεί με τέτοια διαρρύθμιση ώστε να προσφέρουν μια βελτιωμένη εμπειρία θέασης. Τα νέα καθίσματα των αιθουσών Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας υποδέχονται και καλωσορίζουν το κοινό σε μια νέα εποχή που σέβεται την πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη του κτιρίου, διασφαλίζοντας παράλληλα το ευοίωνο μέλλον του.

Για το συνολικό έργο αντικατάστασης των καθισμάτων υπήρξε στενή συνεργασία με το γραφείο Νικηφορίδης / Cuomo Αρχιτέκτονες. Την προμήθεια και τοποθέτηση των καθισμάτων ανέλαβε η εταιρεία BIRO (https://biro.gr/) με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με ανάθεση που προέκυψε έπειτα από ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Για τις επιμέρους ανάγκες του συνολικού έργου (μοκέτα, βάψιμο, διάφορες εργασίες κλπ) το Φεστιβάλ συνεργάστηκε με διαφορετικών ειδικοτήτων επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης.

Με τα νέα καθίσματα η χωρητικότητα της πλατείας του Ολύμπιον ανέρχεται στις 406 θέσεις μαζί με τις θέσεις ΑΜΕΑ, ενώ το θεωρείο μπορεί πλέον να φιλοξενήσει 80 θεατές. Αντίστοιχα, η χωρητικότητα στην αίθουσα Παύλος Ζάννας διαμορφώνεται στις 180 θέσεις, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων ΑΜΕΑ.

Ο προϋπολογισμός για την προμήθεια των νέων καθισμάτων ανέρχεται στις 212.685€.

Η αλλαγή των καθισμάτων έδωσε στο Φεστιβάλ την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ορισμένες σημαντικές αλλαγές σε αμφότερες τις αίθουσες. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η αίθουσα Παύλος Ζάννας βάφτηκε σε πιο σκούρες αποχρώσεις για να βελτιωθεί η φωτεινότητα και να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες θέασης. Επιπλέον, βάφτηκε και το θεωρείο του Ολύμπιον.
  • Τοποθετήθηκαν καινούριες μοκέτες και στις δύο αίθουσες.
  • Πραγματοποιήθηκαν κατασκευαστικές εργασίες στην αίθουσα Παύλος Ζάννας και στο θεωρείο προκειμένου να εξασφαλιστεί η άνεση των θεατών.
  • Πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρολογικές εργασίες (φωτιστικά ασφαλείας) και εργασίες αναβάθμισης υποδομών και διασυνδέσεων οπτικοακουστικών μέσων.
  • Οι παραπάνω εργασίες (ηλεκτρολογικά, ξυλουργικά, κατασκευαστικά, αποξηλώσεις, βαφές, μοκέτες, τοποθετήσεις, αποκομιδή και μεταφορά υλικών, κ.ά.) έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής 100.000€, ενώ οι εργασίες αυτές θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Ολύμπιον, ένα κτίριο προσβάσιμο σε όλους

Παράλληλα με τις εργασίες αλλαγής των καθισμάτων ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες υποδομών προσβασιμότητας του Ολύμπιον καθώς το κτίριο είναι πλέον καθολικά προσβάσιμο σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Χάρη στις πρόσφατες εργασίες η σκηνή του Ολύμπιον, η αίθουσα Παύλος Ζάννας, το Πράσινο Δωμάτιο, το Δωμάτιο με Θέα, καθώς και τα γραφεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στον 5ο και 6ο όροφο του Ολύμπιον, είναι πλέον πλέον καθολικά προσβάσιμα.

Η σχετική μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Alpha Bank, χορηγό προσβασιμότητας του Φεστιβάλ. Η μελέτη εκπονήθηκε από τον Παναγιώτη Τσαλή – Δρ. Πολιτικό Μηχανικό ειδικευμένο σε θέματα προσβασιμότητας. Το έργο ανατέθηκε έπειτα από ανοιχτό διαγωνισμό στην εταιρεία Mouratidis Lift και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα έργα προσβασιμότητας κόστισαν 66.000€.

Τα παλιά καθίσματα βρίσκουν νέα ζωή

Τα κλασικά αγαπημένα βελούδινα καθίσματα στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας ολοκλήρωσαν φέτος μια υπέροχη πορεία σχεδόν 30 ετών στις αίθουσες του Φεστιβάλ. Πιστοί στους στόχους της περιβαλλοντικής πολιτικής το Φεστιβάλ αναζήτησε τρόπους επανάχρησης των παλαιών καθισμάτων.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής τα καθίσματα της αίθουσας Παύλος Ζάννας παραχωρήθηκαν δωρεάν στο Τμήμα Κινηματογράφου με σκοπό να εξοπλίσουν αίθουσες και χώρους της σχολής.

Επιπλέον, ένας αριθμός καθισμάτων του Ολύμπιον διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα crowdfunding που διενεργήθηκε το διάστημα 2019-2020, ενώ καθίσματα που ήταν σε σχετικά καλή κατάσταση διατέθηκαν με συμβολική τιμή στο κοινό της πόλης, το οποίο έδειξε συγκινητική ανταπόκριση στην πρωτοβουλία, εξαντλώντας τα καθίσματα μέσα σε τρεις ώρες από τη σχετική ανακοίνωση.

Δείτε σε time lapse τις εργασίες αλλαγής των καθισμάτων στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ