«Το Δίλημμα του Αυτοκράτορα»: Μια διαδραστική παράσταση για τα παιδιά στο θέατρο Σταθμός


Στο θέατρο Σταθμός ανεβαίνει η παιδική παράσταση «Το Δίλημμα του Αυτοκράτορα»

Η θεατρική ομάδα Hippo Theatre Group παρουσιάζει τη θεατρική, διαδραστική παράσταση για παιδιά με τίτλο «Το Δίλημμα του Αυτοκράτορα», από την Κυριακή, 03 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 15.00, στο θέατρο Σταθμός.

Σε μία εποχή που η Τεχνητή Νοημοσύνη εισβάλλει σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και τείνει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, το Δίλημμα του Αυτοκράτορα έρχεται να μιλήσει σε μικρούς και μεγάλους -με ευαισθησία και χιούμορ- για τις αντιθέσεις ανάμεσα στον εικονικό και τον πραγματικό κόσμο και για τις προκλήσεις που γεννιούνται από τη μεταξύ τους σχέση.

Η υπόθεση:

Ο αυτοκράτορας της Κίνας, Τσενγκ Του Τε, είναι βαριά θλιμμένος και ο μόνος τρόπος για να ξαναγίνει χαρούμενος είναι να ακούσει το θεραπευτικό τραγούδι ενός σπάνιου μαγικού αηδονιού. Αυλικοί και υπηρέτες τρέχουν στα πέρατα της Κίνας, το βρίσκουν και το πείθουν να έρθει στο παλάτι για να σώσει τον αυτοκράτορά τους. Ο αυτοκράτορας όντως γίνεται καλά. Μια μέρα όμως δέχεται ως δώρο από τον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας ένα μηχανικό αηδόνι που τραγουδάει εξίσου καλά με το δικό του. Το μηχανικό αηδόνι, αν και δεν νιώθει αληθινά συναισθήματα, έχει αξιοζήλευτα πλεονεκτήματα: δεν κουράζεται και δεν βραχνιάζει ποτέ. Ο Τσενγκ Του Τε είναι σε δίλημμα. Ποιο από τα δύο αηδόνια να κρατήσει;

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Το κείμενο του έργου βασίζεται στο κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα.

Η διασκευή του κειμένου έγινε με σύγχρονη ματιά, με ευαισθησία και με ισχυρές δόσεις χιούμορ, πετυχαίνοντας ένα διασκεδαστικό αλλά ταυτόχρονα και ψυχαγωγικό αποτέλεσμα.

Οι ηθοποιοί αφηγούνται την ιστορία χρησιμοποιώντας τεχνικές του σωματικού θεάτρου με έμφαση στην εκφραστικότητα, την κίνηση, τον χορό και τη φωνή. Μέσα από καταιγιστικούς ρυθμούς, έντονη σωματικότητα και έξυπνους διαλόγους η ομάδα Ηippo δημιουργεί ένα σύνολο από ξεκαρδιστικές, αλλά και συγκινητικές στιγμές.

Παράλληλα με τη δράση και σε συγκεκριμένα σημεία της παράστασης τα παιδιά καλούνται να συμμετέχουν στην αφήγηση της ιστορίας μέσα στο ασφαλές περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί. Έτσι ενθαρρύνεται η διάδραση, η συναισθηματική εμπλοκή των συμμετεχόντων, καθώς και η νοητική επεξεργασία των τεκταινομένων.

Ερωτήματα που διερευνώνται:

– Γιατί μου αρέσει να περνάω χρόνο στο διαδίκτυο;

– Τι κάνει σημαντικό έναν φίλο;

– Ποια πράγματα μπορώ να μάθω από το ίντερνετ;

– Τι μπορώ να μάθω από τους φίλους μου;

H παράσταση κέρδισε το δεύτερο βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ για παιδιά και νέους STRUS, που έγινε στην πόλη Λβιβ της Ουκρανίας τον Οκτώβρη του 2021.

Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ.

H παράσταση παρουσιάζεται με διαφορετική διανομή (Μυρτώ Μακρή, Ελένη Τζαφέρη) και στη Θεσσαλονίκη στην Μικρή Σκηνή, Επταλόφου 14, Κάτω Τούμπα κάθε Σάββατο στις 17.00 από τις 12 Οκτωβρίου.

Ταυτότητα Παράστασης:

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης – Φώτης Δούσος (Hippo Theatre Group)

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δάφνη Μουτζίκου, Βιβή Τσόρμπα

Πληροφορίες Παράστασης

Χώρος: ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΘΜΟΣ, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα 104 37, T. 210 5230267 (20μ. από το σταθμό μετρό Μεταξουργείο)

Προγραμματισμένη Πρεμιέρα: Κυριακή 3 Νοέμβρη, 2024

Ημέρα & Ώρα Παράστασης: κάθε Κυριακή στις 15.00

Διάρκεια: 60′ χωρίς διάλειμμα.

Ηλικίες: 4-12 ετών

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr με προνομιακές τιμές για όσους αγοράσουν τα εισιτήριά τους έως τις 10 Οκτωβρίου

Τιμές Εισιτηρίων: 10 € (γενική είσοδος), 8 € (μειωμένο για φοιτητές, άνω των 65 & ΑΜΕΑ και ομαδικό για ομάδες άνω των 6 ατόμων), 5 € (ατέλεια)

Τηλέφωνα για ομαδικές κρατήσεις και σχολεία: 6949009699, 6976904396, 2114041293 και 6974040085

Ταυτότητα ομάδας ΗΙΡΡΟ

Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 από τους Αλέξανδρο Ράπτη και Φώτη Δούσο.

Δραστηριοποιείται στο χώρο του θεάτρου (ενήλικου & παιδικού) καθώς επίσης και του Εκπαιδευτικού Δράματος. Χαρακτηρίζεται από μια “avant-garde” αισθητική που συνομιλεί με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές αναζητήσεις και αριθμεί στο ενεργητικό της πολλές παραστάσεις για παιδιά που ανέβηκαν πρώτη φορά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο, ποικίλα θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά και νέους, αλλά και παραστάσεις για ενήλικες που πραγματοποιήθηκαν σε Ελλάδα και Η.Π.Α. Οργανώνει παραστάσεις σωματικού θεάτρου, σεμινάρια και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες με εκπαιδευτική μέριμνα, αγάπη και κέφι στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Είναι από τους ελάχιστους θεατρικούς οργανισμούς της χώρας μας που ειδικεύεται στο Εκπαιδευτικό Δράμα.

Η ομάδα έχει παρουσιάσει δουλειές της σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε θεατρικούς χώρους, σε φεστιβάλ και σε Πανεπιστήμια σε Ελλάδα, Κύπρο, Ευρώπη (Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Ολλανδία), Η.Π.Α., Καναδά και Αυστραλία. Ανάμεσα στις πιο σημαντικές στιγμές της ομάδας συγκαταλέγονται οι εξής:

  • παρουσίαση της παράστασης Νιάρα στο Πανεπιστήμιο του YALE, ενώπιον φοιτητών του τμήματος νεοελληνικής γλώσσας (2014)
  • διεξαγωγή εργαστηρίου υποκριτικής με αφορμή το προσωπικό στυλ της ομάδας (kinemo) σε επαγγελματίες ηθοποιούς από την Ινδία και το Νεπάλ στο Thespo19, το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ νεανικού θεάτρου της Βομβάης στην Ινδία (2017)
  • κατάκτηση του δεύτερου βραβείου στο STRUS, το 1ο Διεθνές Multi – Genre Διαγωνιστικό Φεστιβάλ για παιδιά και νέους με την παράσταση Το Δίλημμα του Αυτοκράτορα που διεξήχθη στην πόλη Λβιβ της Ουκρανίας (2021).
  • συμμετοχή της παράστασης Αδέσποτα στο For/With/By Festival of European Youth Theatre 2023 στην πόλη Barrow-in-Furness, UK (Ιούλιος 2023) και στο 12ο διεθνές φεστιβάλ θεάτρου για παιδιά ICTF BITOLINO στην πόλη Bitola της Βόρειας Μακεδονίας (Αύγουστος 2023).


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ