Τελευταία προσπάθεια για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση σήμερα με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές, όμως τα θέματα που παραμένουν άλυτα είναι πολλά

Μικρό φαίνεται να είναι το καλάθι που κρατά η Ελλάδα σχετικά με τις προοπτικές της υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τη Λευκωσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση σήμερα με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές, όμως τα θέματα που παραμένουν άλυτα είναι πολλά και η Κύπρος δεν φαίνεται να δείχνει καλή διάθεση. Η απόφαση στην οποία προχώρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο στη Κύπρο δεν θεωρείται ότι οδηγεί σε ουσιαστική επίλυση των ζητημάτων της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Σε κάθε περίπτωση, στην Αθήνα θεωρείται μείζον το θέμα για τα 125 εκατ. ευρώ των εγγυήσεων που καλείται να πληρώσει η Κύπρος μέσα στα επόμενα πέντε έτη, όπως και τη μετοχική της συμμετοχή στο έργο με 100 εκατ. ευρώ.

Η τελική απόφαση για τη συμμετοχή αναβλήθηκε για τα τέλη του 2024, γεγονός που εκφράζει ξεκάθαρα, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, την απροθυμία της Λευκωσίας να δεσμευτεί στην παρούσα φάση.

Ως εκ τούτου, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο θέλει τελικά η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη να δει το έργο να ολοκληρώνεται. Όλα αυτά δύο ημέρες πριν εκπνεύσει η νέα προθεσμία που έδωσε η ανάδοχος Nexans για να τα βρουν οι δύο πλευρές.

Σε πολιτικό επίπεδο, υπάρχει η ανησυχία ότι οι Κύπριοι θέλουν να εξωθήσουν την Αθήνα να διακόψει πρώτη τις διαδικασίες ώστε να επωμιστεί το πολιτικό κόστος της αποτυχίας. Η ουσία του θέματος, όμως, είναι ότι σε περίπτωση ναυαγίου θα χαθεί μια σπουδαία ευκαιρία να βγει η Κύπρος από την ενεργειακή της απομόνωση και να στηριχθεί παράλληλα η ΑΟΖ των δύο χωρών απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ